Quantcast
Channel: Asgeirs Blogg
Viewing all 1110 articles
Browse latest View live

Litt Januar fiske (film)

$
0
0

Hei,

Tenkte bare å dele denne lille filmen Tommy Egra tok opp da vi hadde en snartur i Januar for noen år siden. Det er ikke det mest action pregede bildene du har sett, men et lite glimt av hva du kan gjør i Januar hvis du har tilgang til båt.

 

 

Takkelet jeg bruker etter flyndrene og andre bunn nære fisk finner du her:

http://www.eu.purefishing.com/blogs/no/asgeir-alvestad/2013/12/02/oppskrift-pa-mitt-beste-takkel/

 

Ellers er det bare å håpe på like godt vær en dag innimellom slik at vi får brukt de fiskerike fjordene, her er filmen:

 

 

 

Asgeir


Isfiske, hva trenger du + film

$
0
0

Hei, da er det kanskje på tide å finne frem isfiskeutstyret. Det kalde været har lagt seg over landet og mulighetene til isfiske begynner å bli riktig så bra. En del plasser har imidlertid snøen kommet i takt med kulden, derfor må du være ekstra oppmerksom på isen. Snøen isolerer godt og hvis ikke isen har blitt sterk før snøen la seg oppå kan den være usikker. Husk for all del å ha på deg ispigger og test isen jevnlig med is-boret.

Under får du en kjapp innføring i de viktigste tingene du trenger for å utøve isfiske. Først trenger du selvfølgelig gode varme klær, et isbor, og ispigger som sikkerhet før du tar turen ut på isen. Som i alt annet fiske kan du gjøre dette enkelt eller svært proff. Det finnes en rekke spesialutstyr for de mest aktive og konkurranse fiskere, men ofte vil det enkle være mer en godt nok for de fleste. Jeg anbefaler deg derfor til å konsentrere deg om hvilken fiske du ønsker å fange og kjøper det viktigste utstyret til det i første omgang, så kan du utvide etter hvert. Spør i din lokale fiskeutstyrsbutikk!

En stolsekk kan være greit å ha. Det å sitte stødig nær isen slik at du får konsentrert deg om de små nappene kan være helt utslagsgivende for og i hele tatt kjenne fisken. En kort avstand fra pilkestikken til vannet i hullet gjør at vinden ikke tar tak i snøret og du har full kontroll. Dessuten kan du ha alt utstyret, varm drikke, og ekstra tøy tørt oppi sekken.

Når du har boret hull i isen blir det alltid liggende issørpe igjen i hullet. Denne is slushen flyter og du fjerner det lett med en isøse. Is som flyter rundt i hullet kommer borti snøret og er et skikkelig irritasjonsmoment, og med en isøse slipper du å bruke fingrene som da raskt blir våte og kalde.

En liten pilkestikke fungerer til det aller meste av isfiske i ferskvann til abbor, røye og ørret hvis ikke fisket er spesielt dypt eller at fisken er spesielt stor. En enkel stikke hvor du drar snøret av spolen fungerer godt nok. Når fisken biter drar du den opp med snøret, du bruker altså ikke å sveive inn linen på spolen hver gang du skal opp.

Det finnes egne mormyska stikker med nappindikatorer på. Du er helt avhengig av å ha en superfølsom nappindikator når du fisker med mormyska, derfor bør du ha en egen stikke til dette.

En pilkestikke med snelle kan være å foretrekke hvis du fisker litt dypere. Fra 7-8 meter og dypere kan det nemlig være kjekt å sveive inn senen når du får fisk slik at ikke det blir vase. Skulle du fiske etter større fisk kan det også være en fordel å kunne kjøre fisken på snellens brems. Slik at fisker du etter større røye, ørret eller gjedde vil en kort stang med liten snelle være perfekt.

En god fiskeline er viktig. Velg en klassisk sene med lite strekk og sterk farge for at du lett skal se linen på isen. Trilene Sensation er en slik topp isfiskesene. Eller du kan bruke et multifilament som FireLine eller Nanofil uten strekk. Da blir det hele superfølsomt og du kjenner flere napp.

En pimpel også kalt vertikalpilk fungerer best til abbor når den er i bittet. Den skal imitere en annen liten fisk som holder på med noe spisene (agnet ditt). Abboren er svært nysskjerring og selskapssyk så når denne pimpelen danser like ved bunnen stimer de til og prøver å snappe agnet først.

Under pimpelen fester enn en liten lyskrok, det er en liten treblekrok med lysmasse som lokker fisken. Denne agner du, men den kan også fiske godt uten agn. Du kan også bruke en enkeltkrok med eller uten lysmasse hvis fisken er litt større eller at du ønsker å fiske med mye agn på.

Du bruker ofte en kjetting mellom pilk og krok. Dette blir en solid og sikker kobling som er ledig og lett og får agnet til å danse fritt i vannet. Du kan godt også bruke en bit sene for å forlenge avstanden hvis fiske er veldig tregt. Til tregere fiske er, til lengre avstand mellom pilk og krok.

Er fiske vanskelig og fisken er ekstra treg bruker du mormyska det er en liten klump av bly eller tungsten hvor kroken er støpt inn. Den presenterer agnet perfekt og er lite og naturlig slik som det fisken vanligvis spiser på denne årstid. Mormyska fisker svært godt på abbor og ørret men det hele går en del senere en med en pimpel fordi det tar tid å få de små mormyskaene ned på riktig dyp. Mormyskaen finnes i forskjellige former, farger og størrelser.

En røyeblink er større og lokker fisk på lengre avstand og spesielt effektivt som navnet tilssier på røye. Røyeblinken skaper kraftige blink og lydbølger i vannet slik at røyene lokkes til stedet du fisker. Kroken festes under med en senebit og agnes.

En balansepilk ligger horisontalt som en wobbler og skal ligne en liten byttefisk. Når du trekker den oppover siger den fremmover og får en lokkende gange slik at større fisk hugger. Det kan like godt være stor abbor, ørret og gjedde som biter på balansepilken. Den skal vanligvis ikke agnes men en maggot på den ene kroken skaper litt lukt og liv.

En microbalanse blir en mellomting mellom balansepilk og mormyska og kan være god når du vil ha litt ekstra tyngde når du fisker lett etter litt vanskelig fisk. De agnes og fisker de fleste fiskeslag under ferskvannsisen.

Kunstige Maggot kan ofte være en vel så godt som levende maggot. Veldig mange velger å kombinere levende og kunstige for å få ekstra lukt farge og bevegelse. Kunstige maggot finnes i Power Bait typen som er solide og henger ekstra godt og i Gulp varianten som slipper ut ekstra mye vannbasert lukt som lokker fisk.

Kunstige fjærmygglarver kan være døds effektive når fiske er tregt. Fjærmygg er jo det fisken vanligvis spiser på denne årstiden så denne lekkerbisken tar de gjerne. Dessuten er levende fjærmygg vanskelig å få tak i, dyre, og varer ikke lenge. En boks med kunstige fjærmygg bør være med i alle isfiskesekker.

En liten isfiske klepp kan være greit å ha særlig hvis du er på vann det kan forekomme større fisk. Denne lille pennformede kleppen er kjapp å strekke ut hvis storfisken er vanskelig å få igjennom hullet.

Isfiskestøvler er det eneste riktige å ha på bena når du beveger deg på isen. De er supervarme og vind og vanntette. Alt for mange fisketurer er ødelagt av kalde tær. De myke sålene henger også bra på rein stålis og kan også anbefales på svaberg eller ombord i båt i den kalde årstiden. Et godt kjøp du aldri vil angre på å ha gjort.

På toppen bør du ha en skikkelig lue med øreklaffer. Og på fingrene bør du ha neoprenhansker som fortsatt holder varmen selv om du blir litt våt.

Ta turen innom din lokale sportsfiskebutikk og se Abu Garcias nye isfiskeprogram, her er der virkelig mye som fanger fisk!

Til slutt en liten men hyggelig film om røyefiske i fra Hallingdal:

 

 

 

Asgeir

 

Abbor på isen (Asgeir og Tommys fiskeskole film)

$
0
0

Hei, i dag tar vi for oss klassisk abborfiske fra isen i fiskeskolen. Dette er et enkelt fiske alle kan være med på så lenge isforholdene er gode nok.

 

DCIM100GOPRO

 

Abborfiske krever lite utstyr, men det kan være svært lurt å justere teknikken litt i forhold til hvordan værforholdene er. Abboren er nemlig veldig værsyk. Det vil si at abboren ofte blir påvirket av barometeret. Når det er høytrykk og fint vær er abboren hissig å biter bra, mens når det er lavtrykk er den ganske mye tregere.

Det er flere måter å fiske abbor på, men en vanlig pimpel (lurepilk) er å anbefale når forholdene er bra og været er fint. Det er en liten metallpilk som lokker fisken til stedet hvor du fisker. Under den ganske nærme henger en liten treblekrok med lysmasse på. Lysmassen er til for at fisken skal ha noe å hugge etter. Av og til trenger du ikke mer enn det, men vanligvis vil du få mye mer fisk hvis du agner den i tillegg. Maggot er suverent, og det får du kjøpt i de fleste velassorterte fiskeutstyrsbutikker. Du får også kjøpt kunstige versjoner i for eksempel Gulp som også kan anbefales.

 

IMG_4289

 

Hvis fisken er tregere kan det lønne seg å bruke en mormyska. Mormyskaen er en liten dråpe med bly eller tungsten med en liten krok på. Det er altså slik at abboren foretrekker mindre ting, og mindre bevegelse når den ikke er i skikkelig godt humør. Det er aller best å agne med fjærmygglarver under slike forhold, men maggot fungerer også bra her. Mormyskafiske krever en egen pilkestikke med nappvarsler, fordi abboren ofte tar veldig forsiktig.

En mellomløsning er en pimpel (liten pilk) med en mormyska 5-20 cm under. Det kan ofte være en god løsning uansett. Du kan også med fordel bruke nappvarsler på pilkestikken der, men det er ikke nødvendig bare du har god følelse med den lille pilkestikken du har i hånden, slik at du kjenner når den biter.

 

Sjekk ut filmen under, og skitt isfiske!

 

 

Asgeir og Tommy

Valg av sjøørretsluk

$
0
0

For dere som jakter sjøørret med haspelstangen har jeg i dag laget en oversikt over mine foretrukne sluker. Som dere skjønner har jeg flere favoritter. Grunnen er ganske enkelt at de forskjellige sluk-typene beveger seg forskjellig i vannet.

Jeg vet at mange har forkjærlighet for en sluktype og holder seg til denne nesten uansett forhold. Jeg mener imidlertid at du kommer mye lengre, og fanger mer fisk, hvis du avpasser valget etter forholdene i vannet. Varier derfor slukvalget etter hva sjøørreten spiser, årstid, lysforhold, vanntemperatur og sikt i vannet.

Skal du lykkes skikkelig som slukfisker bør du altså være villig til å eksperimentere. Bytt og test nye varianter også når du får fisk. Det hjelper altså ikke bare å bytte sluk når det ikke napper, og du ikke får fisk. Du lærer mer om hva som fungerer når forholdene er gode og fisken er bitevillig.

 

En feit sjøørret som har oppholdt seg i og utenfor brakkvannssonen

 

Du må også kunne tilpasse teknikken din til det som henger i enden av snøret. Der forskjellige slukene fisker best når de fiskes riktig i forhold til hvordan de ser ut og formen de har. Det betyr altså at du må justere innsveivnings-hastighet og spinnstopp slik at den aktuelle sluken du har i enden fungerer optimalt. Det kan ta litt tid å finne ut av slike ting, men her har du i alle fall noen tips på vegen. Sjekk først ut denne lille filmen:

 

 

 

 

Abu Toby  10-15 og 18g kr 55-59,-

 

1312909-1312927-1312946-1312965

 

Abu Toby er antageligvis Nordens mest solgte skjesluk. Den har en klassisk form og gange som har fanget blankfisk i flere generasjoner. Den kan sveives rolig og raskt og har en perfekt gange under spinnstopp. Finnes i 13 farger som skulle dekke de fleste forhold.

 

 

 

 

Abu Hammer 15g kr 55,-

 

1407027_Hammer_GreenGliter_2017_alt1

 

Abu Hammer har livlig gange og store lokkende utslag som har gjort den til en favoritt hos mange sjøørret og laksefiskere. 15 g finnes i 4 farger og denne sluken fanger ofte de største ørretene.

 

 

 

 

Abu Zigge 14 og 18g kr 59,-

 

1376692-1376696

 

Zigge er en kompakt sluk som kaster langt, og kommer ned på riktig fiskedyp raskt. Den lille sluken har en lokkende gange og finnes i hel 12 gode ørretfarger.

 

 

 

 

Mo Coast Tobis 19g kr 89,-

 

1376574

 

Denne langsmale kystwobbler/sluken er designet for å lure sjøørret og havabbor når den beiter på sin favorittføde tobisen. Den har 14 utsøkte farger og har en pilende gange som lokker sjøørreten over sandstrendene.

 

 

Mo Coast 16-24g kr 79-89,-

 

1376552-1376562

 

Mo Cost er en høytgående kystwobbler som imiterer brisling, sild og kutlinger som ofte står øverst på sjøørretens matseddel. Bevegelsen ved spinnstopp er helt utrolig på denne. Den finnes i 14 spesialdesignede sjøørretfager.

 

 

Mo Coast Slim 12g kr 79,-

 

1443818-MOCoastSlim_SkyBlue_2018

 

Mo Coast Slim er siste skuddet fra den Danske sjøørretsluk designeren Mogens Olesen. Det er en mindre og kortere utgave av Tobis varianten og etterligner derfor en rekke av småfiskene sjøørreten gjerne spiser. Den finnes i 14 farger og har allerede gitt gode fangster i vinter.

 

 

Mo Inline 16-24g kr 49-59,-

 

1446093_MOInline_BalticHerring_2018

 

Mo Inliner  er en gjennomløps sluk som er utrolig populær blant sjøørretfiskerne i Danmark. Denne skiller seg spesielt ut med den livlige gangen, og de spesielle spinnstoppene som gjør at den flagrer ut til siden på skrå. Krok splittringer og perle følger med.

 

IMG_3021

 

 

 

Sebile Fast Cast 10-12 og 14g kr 65-69,-

 

1249675-wt

 

Denne lille kompakte sildelsuken har blitt en slager mange plasser hvor du enten må kaste langt eller plassere små fiskeimitasjoner i badekar eller i trange hull og kanaler der sjøørreten ofte står. Den finnes i 5 farger og likner en liten brisling eller stingsild på en prikk.

 

 

 

 

Sebile Onduspoon 16,5g kr 89,-

 

1407372_Onduspoon_AMS_2017_alt1

 

Onduspoonen er en epoxysluk med ekstrem gange og lyd. Perlene inne gjør også sitt til at den får en ureglementer gange som lokker ekstra godt når forholdene er vanskelige. En joker som bør være med i slukskrinet for å vekke maksimal oppmerksomhet fra sjøørreten.

 

 

 

 

Abu Svartzonker Zazza 10-16og 22g kr 119-129-149,-

 

1278615

 

Zazza er en svært for seg gjort epoxysluk som går forholdsvis høyt i vannet. Den har en livlig gange og lokkende bevegelser. På grunn av sin fyldige form er den lett å oppdager fra alle vinkler. Den finnes i 11 nydelig utførte fargevarianter tiltenkt sjøørret.

 

 

DCIM100GOPRO

 

Skitt Sjøørretfiske!!

 

DCIM100GOPRO

 

Asgeir

Litt røyefiske

$
0
0

I helgen fikk jeg tatt en dag på isen for å se om jeg kunne lure meg noen røyer. Det vekslende kalde og milde været gjorde at jeg var noe usikker på isen. Det viste seg imidlertid at den var fin, selv om det hadde smeltet godt langs land. Når du først var utpå var den rundt 10-15 cm og det er ok når du snakker om kystnære vann. Det gjelder imidlertid å ha sikkerhetsutstyret i orden, og helst være flere sammen hvis isen skulle svikte.

 

DCIM122_VIRBVIRB0052-

 

IMG_9873

 

Målet var selvfølgelig å prøve å få noen røyer med størrelse på, men det skulle vise seg og være vanskelig. I løpet av dagen lurte jeg bare 5-6 smårøyer, og selv disse nappet svært forsiktig. Det virket nesten som det fine været var en ulempe. Røyen var svært tilbakeholdne og de måtte virkelig jobbes aktivt med før de tok agnet.

 

IMG_9850

 

IMG_9853

 

Jeg brukte som vanlig røyeblink med lys, og maggot eller mark på kroken under. Jeg fisket aktivt med en og rigget opp et par stenger til som stod å fisket passivt. En liten stangholder og nappvarsler med bjelle og lys fungerer flott til dette. Så lenge du oppholder deg i umiddelbar nærhet er det en fin løsning å fiske med flere stenger samtidig på røyefiske.

 

IMG_9855

 

IMG_9856

 

Jeg hørte ofte fra nappvarslerne at fisken var forsiktig bortpå uten at de tok agnet skikkelig. Taktikken var derfor å fiske aktivt på den stangen fisken nappet sist på. Da visste jeg at det var fisk rundt agnet. Dette fungerte ganske bra selv om de store fiskene unnslapp denne dagen. Jeg hadde imidlertid på en som jeg kjente var av et større kaliber, men den hadde nok også bare forsiktig nappet bortpå og glapp da jeg prøvde å sette kroken.

 

IMG_9835

 

DCIM122_VIRBVIRB0052-

 

En lokal fisker beviste likevel at de større fiskene var tilstede. Han kom slepene med en røye på over 2 kg. Slike fisker gir jo skikkelig lyst til å satse mer senere i vinter. Denne stor-røya var imidlertid ikke så pen. Den hadde slitte finner og hadde flere stygge merker rundt. Til og med øynene så ut til å ha fått merker etter alderdom eller kamper i gytetiden.

 

IMG_9842

 

IMG_9838

 

Uansett ble det en flott tur på isen, så får vi bare håpe at det varslede mildværet ikke tar knekken på all isen i Agderfylkene fremover. Det er fortsatt lenge igjen av vinteren, og i år skal stor-røya tas! Hvis bare mulighetene er tilstede. Følg med!

 

DCIM121_VIRBVIRB0052-

 

Asgeir

Bygg din egen isfiske-pulk

$
0
0

I dag tenkte jeg bare å dele en liten film til deg som ønsker å bygge din egen isfiske-pulk. Er du en skikkelig aktiv isfisker bør du absolutt vurdere å bygge deg en doning hvor du kan få plass til alt stuffet du trenger å ta med på isen.

 

John Olav Florø-Larsen med sin omfattende isfiske-pulk

John Olav Florø-Larsen med sin omfattende isfiske-pulk

 

Det er selvfølgelig spesielt meitefiskerne som bruker flere stenger samtidig, eller de som har ekstra lange økter på isen, som trenger en slik pulk. Uansett vil det være mer praktisk å slepe en slik etter seg enn å bære alt på ryggen og hendene over lengre avstander, samt at du har ryggen fri hvis isen ryker og uhellet skulle være ute. I tillegg til selve fiskeutstyret vil du da få plass til ekstra klær, isbor, stangholdere, fangst, mat eller hva det nå skal være. Skal enn trives på isen trenger en ofte mye mer utstyr på denne årstiden enn om sommeren. Det vil derfor være en spesielt god ide å investere litt tid og penger til å bygge seg en god isfiske-pulk.

 

Med en slik pulk kan en ha med utstyr nok for flere fiskere, her med broder Bjørn Florø-Larsen begge i Team Abugarcia Norge

Med en slik pulk kan en ha med utstyr nok for flere fiskere, her med broder Bjørn Florø-Larsen begge i Team Abugarcia Norge

 

John Olav Florø-Larsen i Team Abugarcia er en av de mest aktive fiskerne i landet, også på isen. Her ser du hans nybygde pulk som nå har fått sin jomfrutur i forbindelse med NM i Sjøisfiske i Trøndelag sist helg. Ta en titt på filmen under, så får du sikker mange gode ideer om hvordan du kan bygge din egen. Her er det bare egne ferdigheter og kreativitet som setter grenser på hvordan du kan utvikle en til ditt eget fiske.

 

 

Asgeir (foto/film: John Olav Florø-Larsen)

Nytt takkel for vinterfiske

$
0
0

Om vinteren er det perfekt å fiske fra båt eller is inne i fjordene våre. Mye fisk trekker inn her på denne årstiden for å overvintre, eller for å klargjøre seg til gyting. Det vil si at det finnes ekstra mye fin fisk å jakte på. Det finnes altså mye fisk, men også ekstra mange forskjellige arter på denne årstiden. Det gjelder derfor å tilpasse takkelet for å kunne jakte så variert og så godt som mulig på disse. Derfor har jeg laget et nytt takkel som er tilpasset til dette vinterfiske.

 

IMG_4578

 

Siden det trekker inn spesielt mye flatfisk på denne årstiden, og siden det er en lang rekke andre arter som gjerne foretrekker å ta agn plassert på bunnen, har jeg valgt å legge tre kroker på slepet. I tillegg til flyndrer som skrubbe, sandflyndre, rødspette, lomre, smørflyndre og tungervar kan like god knurr, hvitting, torsk, steinbit, med flere andre arter ta agnet helt nederst. I tillegg plasserer jeg  to opphengere over bommen. Torsken, sei og hyse er vanlige arter som er inne i fjordene på denne årstiden. Utover det er det også mengder med hvitting. Av og til dukker lysing, kolmule og andre særere arter opp. Det er heller ikke usannsynlig at diverse haiarter dukker opp inne i fjorden nå. Når det i tillegg er vanlig å få stimfisker som sild og makrell hele vinteren, er det altså nesten ikke grense for hva du kan fange hvis du bare lager et takkel som lurer alt samtidig.

 

IMG_4563

 

Slik gjør jeg det:

Jeg begynner alltid å binde nederst og ytterst på slepet. Der velger jeg å ha en krok i størrelse 4 av typen beak (for eksempel Mustad 92568NPBLN eller lignende). Den binder jeg på med en krokstikk knute og sikrer med en tynn selvlysende slange. Utover noen perler bruker jeg her også et spinnerblad som lokker ekstra godt, i tillegg til at det bidrar til at slepet strekkes godt ut og bort fra selve bommen.

 

IMG_4582

 

Jeg bruker i tillegg to opphengere på slepet. En krok i størrelse 6 som er for de minste og særeste fiskene på bunnen. Skulle du vær heldig å komme over tungevar, lomre eller smørflyndre er det ofte denne de henger på. Til slutt nærmest bommen, en krok nummer 4 igjen. Begge utstyres med en liten selvlysende slangebit i hvit eller rosa, og festes til hoved fortommen med en kirurgknute som limes for sikkerhetsskyld. Generelt gir selvlysende og lyse farger god kontrast nedover i vannet og mot bunnen. Dette gjør at fisken lettere finner agnet du presenterer.

 

IMG_4584

 

Jeg bruker alltid glidebom på slike lette takler. Selv om det er viktig å bruke så lett lodd som mulig (75-250g) er det også viktig at fisken ikke kjennere tyngden av det, og at du kjenner de små nappene direkte i stangtuppen. Jeg bruker Trilene fluorocarbon rundt 0,45 på slepet og ca 0,56 gjennom glidebommen og oppover.

 

IMG_4585

 

Over glidebommen bruker jeg to opphengere. Nederst like over bommen bruker jeg en krok i rundt størrelse 1 på en opphengsløkke. Jeg bruker også her en hvit selvlysende løsning i form av et gummihode eller slange, eventuelt perler.

 

IMG_4587

 

Øverst setter jeg en krok i størrelse 1/0 eller større på en egen tamp med fluorocarbon. Her velger jeg en sprekere farge som rødt, rosa eller oransje som er lett og oppdager for fisken.  Når kroken henger litt lengre ut blir det mer bevegelse og finere presentasjon av agnet, enn når den er plasseres direkte i en opphengsløkke.

 

IMG_4588

 

Jeg bruker å agne de forskjellige krokene med forskjellig agn, for å ytterligere øke sjansene på variert fangst. Jeg bruker biter av skrelt og kokt reke samt blåskjell, makrell, gulp i forskjellige størrelser. Ønsker du å gå spesielt etter større matfisk, eller spesielle arter, er det i utgangspunktet bare å justere takkelet slik du ønsker. Jeg bruker generelt små kroker og tynn line, og har funnet ut at det er bedre fordi det også kan fange stor fisk. Går du bare på store kroker vil du ikke fange de små og mer sjeldne artene som finnes inne i fjordene nå.

 

IMG_4591

 

Dette taklet kan brukes i fra 10 meter og nedover til de dypeste plassene du finner. Du vil ofte få mest fisk i fra 30-70 meter, men test gjerne både dypere og grunnere enn det. Litt senere i uken kan du følge med å se resultatet av første testtur med dette taklet. Jeg kan røpe at det ble mange arter og mengder med fisk, så følg med!

 

IMG_4664

 

Asgeir

Ny havfiske-combo 2018 (Penn Havfiskesett Allround).

$
0
0

Fiskeseongen 2018 er i gang for noen, og allerede nå starter toppsesongen for skreien. Stortorsken er nemlig på veg inn fra storhavet og inn på gyteområdene nær kysten akkurat nå. Hoved innsiget av gytetorsk er helt i Nord, men store deler av Vestlandet og resten av kysten har også gytetorsk på veg inn. Dermed passer det utmerket å presentere en helt ny sammensatt haviskekombinasjon fra Penn allerede i februar.

Den nye «Penn Havfiskesett Allround» er som navnet tilsier en kombinasjon som passer til det meste. Du kan altså godt bruke det til pilkefiske på denne årstiden, men også til agnfiske på dypt eller grunt vann resten av året hvis du ønsker det. Merkevarene Penn (stang og snelle) og Berkley (FireLine snøre) sikrer deg topp kvalitet og god service.

 

Penn havfiske allround 208x278

 

Penn Regiment stangen har markedets beste håndtak som sikrer godt grep selv om det er sleipe forhold. Stangen er svært solid og har toppaksjon som samtidig gir følsomhet og kraftig rygg. Dermed ser du nappene godt, demper fiskens utslag, og presser opp de tørste fiskene. Penn Squall 30 er en kvalitets snelle som har vært på markedet lenge og er svært godt likt. Den er utstyrt med snørefører og ekstra feste til stangen slik at du ikke risikerer at den løsner under hard bruk. Det hele er toppet med markedets mest populære superline, 270m FireLine 0,32 mm. Husk å legge noe annen line i bunne på spolen for å fylle den godt opp første gang! Kjøper du de tre produktene løst er de veiledet til kr. 4177,- (Napp & Nytt 2018) men er nå på tilbud som pakkekjøp til kr. 2499,- i landets fiskeutstyrbutikker.

De fleste som følger med i markedet vet at mange av de mest profilerte og dyktige havfiskerne bruker utstyr i fra Penn og Berkley når det kommer til båt og havfiske. Drar dere umiddelbart ikke kjensel på damen på bildet, kan jeg fortelle at det er søsteren til de to beryktede Florø-Larsen brødrene. Da skjønner dere kanskje godt hvorfor hun har valgt dette kvalitetsutstyret!!

Skulle ikke din lokale fiskeutstyrsbutikk ha det på lager akkurat nå, kan de skaffe det i løpet av 3-4 dager!

 

Asgeir


Fish and Chips, barnevennlig fisk

$
0
0

Hei, i dag blir det et ekstra godt mat tips for deg som har barn, eller bare liker god fisk da. Det å lage fisk og chips er ikke så vanskelig, og det er garantert noe som faller i smak hos alle. Her brukes det vanligvis hvitfisk som torsk, lange og hyse men jeg valgte å bruke en brosme jeg fikk denne uken. Brosmen er fantastisk og antagelig den aller beste fisken til denne retten. Den er mild og fin i smaken og helt hvit i kjøttet, i tillegg er den en god del fastere i kjøttet enn de andre aktuelle artene. Dermed får de frityrstekte bitene en ekstra fast og fin konsistens.

 

Selv barn som ikke liker fisk vil garantert spise dette

Selv barn som ikke liker fisk vil garantert spise dette

 

Her ser du fremgangsmåten:

Fileter fisken i skinn og ben frie stykker. Skjær dem så opp i passe store biter, omtrent på størrelse med fyrstikkesker. Har du de for store vil de raskt kunne bli svidd på utsiden og ikke helt gjennomstekt inne i midten.

 

IMG_4905

 

Lag en røre av et par desiliter vann som jevnes til en tykk røre (omtrent som vaffelrøre) med hvetemel. Bruk en teskje eller så med natron eller bakepulver, og litt salt og pepper. La så røren stå noen minutter mens du gjør klar frityren. Her må du selvfølgelig øke mengden røre i forhold til mengde fisk.

 

IMG_4908

 

Varm frityroljen (bruk en nøytral olje som raps, solsikke eller lignende) opp til 160 grader i en jerngryte eller frityrkoker. Jeg anbefaler å bruke maisolje, den lukter og damper mindre en andre oljer. Du kan teste med en tresleiv eller lignende om oljen er varm nok. Freser det rundt den når du stikker den oppi er den klar til bruk. Dypp så fiskebitene i røren og legg dem oppi oljen. Ikke legg for mange om gangen, da kan temperaturen i oljen senkes. Vanligvis vil 5-6 biter være passelig. La dem putre og frese til de er gyllenbrune, det vil vanligvis ta 2-4 minutter. Ta en test på den første og se om den er gjennomstekt.

 

IMG_4912

 

Når de er ferdig stekt må de legges bitene i mye kjøkkenpapir (over og under) slik at oljen renner av og tørker opp. Server så kjapt som mulig og mens de er varme. Server med chips, sitronskiver og remulade eller ketchup. (ps vil du frityrsteke chipsen selv så gjør det før du steker fisken!). Barna vil elske det!

 

IMG_4916

 

Asgeir

Fiske med lokkelys, mine erfaringer

$
0
0

Hei, det er stadig noen som spør om mine erfaringer med lys som attraktor ved krokene. I tillegg er det også, så vidt jeg vet, åpnet for dette ved havfiskekonkurranser i Norges Havfiskeforbunds regi, så derfor kan jeg jo komme med mine erfaringer og betraktinger om bruk av lys her i dagens innlegg.

Først er det viktig å påpeke at det finnes flere lyskilder som kan brukes. Det finnes blinkende lys som sender ut signaler og farger i varierende tempo. Det finnes også såkalt knekklys som er en veske som gir ut mer stabil men svakere lys i en lengre periode. Det finnes også flere fosforiserende produkter som for eksempel selvlysende slanger. Disse må lades av sol eller lampe og svekkes ganske raskt i forhold til lampe og kjemiske vesker.

 

Blinkende lys:

 

blinkende lokkelys finnes i mange varianter, men de gjør i prinsippet samme jobben

blinkende lokkelys finnes i mange varianter, men de gjør i prinsippet samme jobben

 

Det mest vanlige er å bruke typen Esca eller annet lys med batterier som sender ut blinkende signaler. Esca er Norskprodusert og bruker ikke batterier, mens flere av de andre typene har batterier og de gir større og kraftigere lys. Disse blinkelysene kan uansett brukes til alt fiske i fra røye i ferskvann til dyphavsfiske. Vær allikevel obs på at de ofte har en nedre grense på hvor dypt du kan fiske med dem, dette står ofte angitt på pakningen. Du fester gjerne enheten på hempen øverst på svivel, eller direkte på linen ved lodd/lokkemiddel. Det blinkende lyset skal etterligne krill eller «blinkende» byttefisker, og kal altså aktivere fisken til hugg.

 

 

 

 

 

Knekk lys:

 

vanlige små knekklys er mest brukt

vanlige små knekklys er mest brukt

 

Det gode gamle knekklyset finnes i flere størrelser. De er av plastikk og aktiveres ved at de knekkes og brekkes på slik at vesken inni blandes. Dermed startes en reaksjon som skaper lys. De minste knekklysene kan godt brukes ved krok eller lokkemiddel, men jeg tviler på de tåler presset på større dyp. De større variantene har stor oppdrift og egner seg noe dårligere til å feste på linen. Knekklys er populært å bruke som nappvarsler om natten. Da festes den til toppen av stangen som gjør at den er lett å følge med i mørket. Den største fordelen med knekklys er at de er ganske rimelige, men de fungerer nok altså best ved fiske på grunt vann, eller som nappvarsler. Ps de store variantene er populære å bruke på andre kontinenter. De senkes da ned rett under overflaten for å lokke byttedyr og fisk til stedet der du fisker.

 

 

 

Fosforiserende farge:

 

Du finner mange selvlysene (fosforiserende) produkter du kan bruke som attraktor, her slange

Du finner mange selvlysene (fosforiserende) produkter du kan bruke som attraktor, her slange

 

Fosforiserende lokkemidler er i utgangspunktet et radioaktivt pulver som blandes i lim eller maling. Det kan påføres slange, perler eller spinnerbad som kjøpes ferdig. Du kan også kjøpe pulver eller maling og farge selv. Dermed får du attraktorer eller selve lokkemidlet selvlysende en stund etter du har ladet det opp med sollys eller lampe. Husk at det finnes både fosforiserende og fluoriserende varianter. Det er kun de fosforiserende som er selvlysende, fluoriserende er lysforsterkende og krever noe lys for å virke. Jeg er positiv til å bruke attraktorer som er selvlysende (fosforiserende) slik at fisken lettere ser agnet, men er usikker på om selve lyset her gir målbar effekt i form av flere fangede fisk. Jeg har spesielt god erfaring med selvlysende hvit slange over fortommen som ligger på bunnen, som for eksempel til brosmefiske. Hvitt gir uansett en god kontrast nedover i vannet, og sort oppover i vannet. Det er altså igjen vanskelig å si om det kontrasten eller lyset som er avgjørende for at fisken lokkes til agnet.

 

Mange store fisker er tatt med lys, men det er vanskelig å måle hvor effektivt det egentlig er

Mange store fisker er tatt med lys, men det er vanskelig å måle hvor effektivt det egentlig er

 

Erfaring og konklusjon:

Jeg har brukt lys i mange år og i mange sammenhenger. Jeg har den oppfatningen at lys kan være en positiv bidragsyter på dypt vann eller i mørket, samt under isen i noen tilfeller. Det at jeg føler at det er positivt,  går mer på antagelse eller tro, enn på at jeg kan dokumentere at det fanger bedre enn når du ikke bruker lys. Altså er nok effekten svært begrenset eller nær ingen ting er jeg redd. Jeg er allikevel åpen for at det i noen tilfeller fanger flere fisk. Det finnes garantert arter som er litt mer nysgjerrige og kanskje litt mer tiltrukket av lys enn andre.  Om det er verdt å bruke penger på er jeg mer usikker på.

 

Lokkelys er blitt ganske populært ved for eksempel røyefiske på isen

Lokkelys er blitt ganske populært ved for eksempel røyefiske på isen

 

Jeg har altså ikke noe påfallende stor effekt av kunstig lys, men bruker det ofte for å sammenligne hvis jeg har flere snører ute. Jeg har også lest om en del tester og forskning på området, og bortsett fra i reklamen for produktene kan jeg ikke se at noen upartiske med sikkerhet kan si at det fungerer særlig godt. Den forskningen jeg har kommet over viser heller at det har liten eller ingen effekt.

 

Her ser du mengder med krill som samles i lyset fra dykkeren. Foto: Rudolf Svendsen

Her ser du mengder med krill som samles i lyset fra dykkeren. Foto: Rudolf Svendsen http://www.uwphoto.no

 

Konklusjonen er altså at storfisken følger maten som samles i lyset. Det betyr at hvis du fisker på samme sted over lang tid kan du få en god effekt med et stabilt og sterkt lys. Jeg ville da ha brukt et stabilt lys, og ikke et blinkende. Utenom det kan du nok droppe lys når du fisker aktivt og variert og flytter deg ofte.

 

Små åte samles i lyset, de store kommer for å spise Foto: Havforskningsinstituttet

Små åte samles i lyset, de store kommer for å spise Foto: Havforskningsinstituttet

 

Her finner du en rapport fra havforskning:

https://www.imr.no/filarkiv/2009/06/2008-8_HI-rapp_PDF_til_web.pdf/nb-no

 

Her finner du den siste rapporten fra Havforskningsinstituttet, hvor de tester lys i havteiner:

http://www.imr.no/nyhetsarkiv/2016/september/lys_i_torsketeiner_ga_rekordfangst/nb-no

 

 

Asgeir (foto: http://natur.bildene.no , http://natur.bildene.no , Havforskningsinstituttet, Asgeir)

Nye Hardy fluesnører for sjøørret, 2018

$
0
0

Hardy kommer i år med flere spennende flueliner tilpasset våre nordiske forhold. Vi kan nevne flere nye en-håndsliner, samt Hardys nye skyteklumper med fire densiniteter for to-håndsfiske. Alle linene er utviklet av Hardys beste folk i Alnwick i samarbeid med våre dyktige scandinaviske fluefiskere!

 

DSCN7880

 

I dag skal vi presentere to varianter av liner i Coastal Flats Serien som du virkelig bør vurdere hvis du skal oppdatere deg før årets sjøørretsesong starter for fullt. Selv har vi testet disse snørene en sesong, og har i tillegg bidratt til å få dem akkurat slik vi ønsker for de norske forholdene. Snørene har også blitt testet av fiskere på demoer, og av landets beste fluefiske forhandlere (Hardy Dealers) gjennom høst og vintersesongen. Det er kun lovord å høste om de nye linene! Det er bare å glede seg J

Her ser du en skjematisk oppsett av de to variantene i Costal Flats Serien:

 

 
Hardy Coastal Flats Series IN1 Hardy Coastal Flats Series IN2
Skyteklumpprofil: WF

Totallengde: 30,5m

Klumplengde: 9,80m

Densinitet: Flyt runningline med Intermediate skyteklump.

Synkehastighet: 0,5 IPS, 1,27cm pr/sek

Farge: Yellow/Olive

Løkker: Ferdig sveised løkke i front

Merking: Laser ID-merking

Snøreklasser AFTM 5-6-7-8-9

Pris Veil Kr. 599,-

Skyteklumpprofil: WF

Totallengde: 30,5m

Klumplengde: 9,80m

Densinitet: Flyt runningline med Intermediate skyteklump.

Synkehastighet: 1,75 IPS, 4,44cm pr/sek

Farge: White/Blue

Løkker: Ferdig sveised løkke i front

Merking: Laser ID-merking

Snøreklassere AFTM 5-6-7-8-9

Pris Veil Kr 599.-

 

Flyline_CoastalFlatsseriesIN1_2018_1428596_alt4

 

Flyline_CoastalFlatsseriesIN1_2018_1428599_alt3

 

Flyline_CoastalFlatsseriesIN2_2018_1428601_alt4

 

Flyline_CoastalFlatsseriesIN2_2018_1428603_alt3

 

Hardys nye Coastal Flats Serie, er altså spesielt utviklet med tanke på det nordiske sjøørretfiske i sjøen, hvor linen har coating og kjerne beregnet for kaldt vann. Kjernen er omtrent helt stum og gir linen lite minne selv under svært kalde forhold. Det betyr at du kan bruke samme linen på vinter, vår og sommer-fiske hvis du vil.

Du får linen i to ulike densiniteter.  Slow og fast Intermediate. Begge linene har flyt bakline, noe som muliggjør fiske uten bruk av linekurv. I elva vil selvfølgelig også en flytende bakline være hensiktsmessig.

Linen har en relativ kort baktapering for lettere å sette større linehastighet i vindfulle forhold. Den lange fronttaperingen vil gi delikat presentasjon på alle distanser, men du vil likevel få et godt overslag ved bruk av større eller tyngre fluer.

Hardy har valgt en litt kortere og tyngre skyteklump i forhold til «normallinene», noe du vil profitere på når du fisker fluen helt inn til tangen. På de aller fleste moderne stenger, vil du lett kunne lade stangen fra de første meterne med line ute av stangtoppen.

Kort og tung klump, har tradisjonelt sett ikke vært kjent for å gi de aller lengste kastene, men Hardy har kompensert dette med å lage linen med en middeltykk runningline. Dette gir bedre styring på klump og muliggjør et noe lengre overheng under kasting. Under praktisk fiske når forholdene tillater det, vil en dyktig kaster ikke ha problemer med å strekke ut ei hel linelengde.

Selv om linen er hentet frem med tanke på sjøørretfiske i saltvann, vil disse linene også være et svært godt valg for den som ønsker å utfordre laks og sjøørret i elva. Den korte og godt vektede klumpen, vil ikke bare levere tunge og store fluer med glans, men også være meget god på moderne vann/underhåndskast. Siden du kan velge i mellom to densiniteter, mener vi at denne linen vil dekke et stort spekter av ditt fiske når sjøørreten skal til pers!

 

DSCN9649

 

 

Ps! Tropisk fiske og saltvannsfortommer.

 

Jeg vil også nevne at Hardy nå kommer med et helt nytt fluesnøre for tropiske forhold og fortommer for sjøørret.

 

Hardy Tropic Flats Series fluesnører kommer fra klasse 5 til og med klasse 12. De er utviklet for å kunne prestere maksimalt i vind og under svært varme forhold. WF snørene er alle flytende og har en stiv kjerne som kjennetegner de tropiske snørene som ikke skal bli for bløte når den sterke solen er på det varmeste. Snørene har en ekstra sterk løkke i front og klumpen er designet for å kunne takle store, tunge og klumpete fluer under alle forhold.

 

Flyline_TropicFlatsseriesTwinFloat_2018_1428591_alt4

 

Hardy Hard Mono Power Salt leaders er som navnet sier klare mono fortommer for saltvannsfiske. Her får du pakninger som inneholder  3 stk til 119,- kr. Fortommene har 10 fots lengde og finnes i flere tykkelser. De er designet og tapert på en måte som gjør at de både er presise og takler større eller tyngre fluer selv under vanskelige vindforhold.

 

Leader_HardMonoPower2X_2018_1437588_alt1

 

 

Her finner du årets Hardy katalog 2018 online!

https://issuu.com/pfnordic/docs/hardy_catalogue_2018_nok_web

 

 

Asgeir i samarbeid med Stein Evensen. (Sjekk ut Steins fluefiskeblogg ved å klikke her!)

Foto: Fiskefilm.no / Hardy

 

 

Sebile Fast Cast, mer enn en sildesluk

$
0
0

Hei,

Det er kanskje litt vanskelig å skjønne at jeg kan bli opprømt over en sildesluk, men Sebile Fast Cast er noe langt mere enn det. Vi har vel alle vokst opp med å bruke de kjente klassikeren som stingsilda, jensen og atomsilda. Det er gode sluker som kaster langt og går dypt der hvor fisken ofte står.

Sebile Fast Cast går også langt, ja ganske sikkert lengst, siden Mr. Sebile har brukt test laboratorier for å lage formen slik at den har minst mulig luftmotstand. I tillegg er formen designet  slik at den gir mye mer, og mer variert gange, enn de andre sildeslukene du er vandt med å bruke.

 

 

Siden disse sildeslukene skal etterligne småfisk har Sebile lagt mye jobb i å få finishen optimal, det her heller ikke spart på kvaliteten når det kommer til materiale heller. En særdeles vakker og naturtro overflate gjør at den også ser bedre ut og holder kvaliteten lengre enn hos andre tradisjonelle sluker.

Nytt for året er to nye farger, den ene er rosa og den andre i blå. De to fargene kommer i tillegg til de tre fargene som er sølv/flash, oransje/gull og en brisling kopi. Til sammen skulle det være 5 farger som passer uansett når og hvor du fisker.

 

 

For denne sesongen kommer det i tillegg til de nye fargene, også flere størrelser. Selve sluken kommer nå i vektene 7,10,14,21,28,42 gram.

Sildesluker generelt kan brukes på alle fiskeslag som spiser annen fisk. Torsk, sei, makrell, lyr og så videre. Sebile Fast Cast vil jeg allikevel spesielt anbefale til sjøørret og brunørretfiskerne. Det har nemlig vist seg at de er helt fantastiske etter ørret både når det kommer til salt og ferskvann.

 

 

I ferskvann bruker jeg sildesluk når jeg skal komme langt ut, eller når du må litt dypere. Typisk er dette i langgrunne vann eller når det er kaldt eller varmt og fisken står ved bunnen. Da er det bare å legge ut de lengste kastene og små rykke Fast Casten inn i området der hvor ørreten står. Vektene fra 4-21g egner seg best til vanlig ørretfiske i ferskvann.

På sjøørretfiske  i sjøen bruker jeg oftest vektene mellom 10-28 gram, avhengig hvor sjøørreten står, og hvor langt du må kaste for å nå ut til dem. Sjøørreten elsker småfisk som denne sluken etterligner, og de siste års overflod av brisling har gjort at Fast Casten har vært den beste etterligningen for en slukfisker. Bruk mye bevegelse i stangtuppen, og husk små spinnstopp, det pirrer sjøørret ekstra til hugg.

 


Her ser du en liten film som viser gangen til Sebile Fast Cast:

 

 

Asgeir

Isfiske med pene røyer

$
0
0

Så var det klar får en ny isfisketur på Sørlandet. Forholdene var fine selv om mildvær med påfølgende gode snømengder gav 30 cm snø og vann oppå isen. Det var altså et tungt og sugende føre oppå isen, men perfekte forhold for Abu Ursuiten (hel tørrdrakt) som gjorde at jeg holdt meg varm og tør selv om støvlene raskt ble fylt med vann.

 

Den vakre røya var dagens mål

Den vakre røya var dagens mål

 

Nede under isen gir vanligvis ikke nysnø og slaps noe særlig utslag på fisket, så lenge det er røye eller ørret enn er ute etter. Abboren liker derimot gjerne høytrykk og penvær, men sistnevnte skulle jeg nå ikke jakte på denne dagen. Som vanlig valgte jeg å fiske med tre stenger, to passive og en jeg holdt i hånden. Alt innenfor noen meter avstand slik at jeg raskt kunne slå til hvis røya tok maggotene under røyeblinken, og nappvarslerne gav signal.

 

Et enkelt oppsett med en 3 fots ugly stik, abu haspel og fireline. Bjelle som nappvarsler

Et enkelt oppsett med en 3 fots ugly stik, abu haspel og fireline. Bjelle som nappvarsler

 

Allerede etter 15-20 minutter ringte det i den første bjellen, og så i en til. Flere små-røyer på rundt 100 gram var bortpå. Jeg fik kroket et par som raskt ble satt tilbake igjen slik at de kan vokse seg større. Jeg var selvfølgelig på jakt etter storrøya. Det gikk så om lag en time før nest napp. Der satt endelig en pen røye på 3-400gram. Så fulgte et par små fisk igjen før det stilnet av. Det var helt tydelig at røyene nappet i korte huggperioder.

 

flere smårøyer på veg opp

Flere smårøyer på veg opp

 

Det er viktig å sette tilbake de fleste fiskene i slike vann

Det er viktig å sette tilbake de fleste fiskene i slike vann

 

Flere mellomstore fisk var også bortpå

Flere mellomstore fisk var også bortpå

 

Et par mellomrøyer ble også med opp på isen for fotografering

Et par mellomrøyer ble også med opp på isen for fotografering

 

En ble ofret for å sjekke mageinnhold

En ble ofret for å sjekke mageinnhold

 

Full av stingsild, balansepilken kan derfor også være et godt verktøy på storrøya

Full av stingsild, balansepilken kan derfor også være et godt verktøy på storrøya

 

Tiden går raskt når enn er på isen og har det fint. Når klokken passerte 12 nappet det igjen godt i stangen som stod passivt noen meter i fra meg. Jeg løp til og satte kroken skikkelig, og kjente raskt at det var en pen røye i andre enden. Etter litt kjøring med den lille Abu revo snellen på Ugly Stiken kom endelig en flott og feit røye på godt over kiloen til syne i hullet.

 

Ursuite vær på isen denne dagen

Ursuite vær på isen denne dagen

 

Nydelig røye, spesielt til å være på Sørlandet

Nydelig røye, spesielt til å være på Sørlandet

 

Og en nydelig farge

Og en nydelig farge

 

Ikke så verst mat kvalitet heller

Ikke så verst mat kvalitet heller

 

Denne fisken var absolutt innenfor target for dagen, og jeg var svært fornøyd med fangsten. En rekke bilder ble tatt og det var bare å nyte tilværelsen ute i naturen denne fine dagen. Det ble ikke det store fisket utover ettermiddagen, det hele roet seg ned. Det ble allikevel flere små-røyer som viser at tilveksten er god i vannet. Det ble derfor med en fin matfisk hjem, og jeg kan virkelig fortelle at kvaliteten på denne røyen er helt fabelaktig. Bedre ferskvannsfisk kan neppe skaffes som mat. Håper være tillater flere turer utover vinteren, og kanskje blir det en tur etter abboren også kommende uke, følg med!

 

3 fots ugly stik, haspel med nye Berkley Ultra 8 fireline = suksess

3 fots ugly stik, haspel med nye Berkley Ultra 8 fireline = suksess

 

For å ta bilder under vann når det er snø på isen bruker jeg Garmin Virb kamera og ekstra lys

For å ta bilder under vann når det er snø på isen bruker jeg Garmin Virb kamera og ekstra lys

 

Asgeir

Tregt og kaldt på isen, forsøk etter stor abbor og gjedde

$
0
0

Forleden fikk jeg tatt barna med på en tretimers ettermiddagstur i søken etter større abbor og gjedde i Longumvannet ved Arendal. Jeg har lenge hatt planer om å teste litt agnfiske på isen etter disse artene. Nå fikk jeg endelig sjansen til en snartur for å se om det var noe liv.

 

IMG_4700

 

Jeg tok med barna, men fant raskt ut at lavtrykket med sterk vind gjorde dem og fisken like passive. Det vil si at barna kom seg etter hvert med en le-vegg av snø, varm kakao og bål. Fisken derimot lot seg ikke lure av hverken dødt-agn som brisling, sild, lagesild eller småfisk kjøpt i innvandrerbutikk servert på flere dyp like utenfor vår provisoriske camp.

 

IMG_9921

 

Jeg rigget hele 3 stenger for abbor og 3 stenger for gjedde, og lot de stå med nappvarsler ganske tett slik at jeg hadde alle under oppsyn samtidig. Det viste seg imidlertid altså at det skulle bli en skikkelig blanketur. Ikke et eneste napp de tre timene de stod ute. Her må det nok satses over en lengre periode, og gjerne når høytrykket gjør at storabboren er mer i slag tenker jeg.

 

IMG_4661

 

IMG_4663

 

IMG_4665

 

IMG_4666

 

Finere vær og mindre vind vil nok naturligvis også gjøre at barna blir mer tålmodige enn denne dagen når kulingen svingte seg over is og land. Det er allikevel slik at litt ruskvær gjør at vi setter enda mer pris på de virkelig fine dagene der ute. På den måten ble dette også en fin tur, selv om vi ikke så snurten av en eneste fisk, utenom agnfisken vi selv hadde med.

 

IMG_4675

 

Takk for følge, vi er snart på tur igjen!

Asgeir

Huggtabellen 2018

$
0
0

Da er Napp & Nytt ferdig produsert og snart på veg ut i butikkene. Det betyr også at årets huggtabell er klar slik at du kan planlegge fiskesesongen i detalj. Abu Garcias tradisjonelle huggtabell har vært fast spalte i det som ofte betegnes som fiskebibelen i ti år etter ti år.

Selve huggtabellen er bygd opp rundt månefasene. Som du sikkert vet påvirker månen vannet, og dermed alt liv på jorden. Det har derfor vist seg at det ofte er en ekstra aktiv og god fiskeperiode etter fullmåne og etter nymåne. Det er selvfølgelig noe vi må benytte oss av.

Jeg vil samtidig påpeke at månefasene bare er en av svært mange faktorer som påvirker fisken. Det betyr at det er mange ting som bør klaffe for å få maksimale fiskeforhold. Men her har du i alle fall oversikt over når månen står best mulig. Dermed skulle altså forholdene ligge godt til rette for en fisketur når huggtabellen viser røde fisker. Det er bare å komme seg ut!

Huggtabell Norge 2018

Asgeir


Ut på isfiske!

$
0
0

Hei, det har blitt noe få men fine turer på isen den siste tiden. På Sørlandet er vi ikke velsignet med is hvert år, så når den først er på plass er det perfekt å benytte seg av den. Som vanlig påvirker også vinterværet bettet på fisken. Det betyr at noen turer har vært svært bra, mens andre heller har vært dårlige. Det er slik isfiske er, opp og ned. Uansett er det topp og komme seg ut, og ikke minst flott å komme hjem å fyre i peisen etter en kald vinterdag ute.

 

soloppgang på isen

soloppgang på isen

 

I dag skal du slippe å lese om teknikker og utstyr. Under kommer det bare et knippe bilder fra de siste dagers utflukter. Håper det inspirerer deg også til å ta turen ut på denne årstiden. Isen er bra, og værvarslene antyder at forholdene bare blir bedre og bedre fremover!

 

morrabettet er som regel bra

morrabettet er som regel bra

 

DCIM126_VIRBVIRB0064-

 

DCIM127_VIRBVIRB0064-

 

DCIM127_VIRBVIRB0064-

 

små og mellomstore røyer var det ganske bra med

små og mellomstore røyer var det ganske bra med

 

litt lengre mellom disse, men de finnes

litt lengre mellom disse, men de finnes

 

jeg besøkte flere flotte vann

jeg besøkte flere flotte vann

 

IMG_9959

 

barna var selvfølgelig med når de kunne

barna var selvfølgelig med når de kunne

 

Alle synes det er gøy når vi får fisk, men det er nødvendigvis ikke forskjellen på en god eller dårlig tur

Alle synes det er gøy når vi får fisk, men det er nødvendigvis ikke forskjellen på en god eller dårlig tur

 

solnedgang på isen

solnedgang på isen

 

Asgeir

Napp & Nytt 2018

$
0
0

Vell bekomme, Napp og Nytt 2018:

 

Napp och Nytt 2018 Norge Web-1

 

Asgeir

Allround takkel for båtfiske (Asgeirs og Tommys Fiskeskole)

$
0
0

Fint tid å binde takkler nå når uværet herjer og kveldene er lange:

Hei, da er vi kommet til en ny del av Asgeirs og Tommys fiskeskole som vi har laget for medlemsbladet til NJFF, Jakt & Fiske. Denne gangen tar vi for hos vårt favoritt takkel som vi bruker når vi fisker i fra båt og ønsker å fange mange forskjellige arter. Grunnen for at dette takkelet fisker så allsidig er at vi presenterer agnet på krok helt nede på bunnen og like over den. Det betyr altså at vi får fisket effektivt i det området som de aller fleste artene i sjøen trives best.

 

Det er nesten ikke begrensing på hvor mange forskjellige arter du kan få på et slik takkel

Det er nesten ikke begrensing på hvor mange forskjellige arter du kan få på et slik takkel

 

En annen grunn til at dette takkelet fisker så bra er at vi bruker glidebom. Den gjør at de små artene, og de større kresne/vanskelige fiskene ikke merker motstand av loddet vi må ha for å komme ned. Du kjenner og ser nappet godt før fisken merker at noe er galt. Det betyr at du kan gi et lite tilslag og kan kroke og sikre fisken mye bedre enn om loddet hadde satt fast. Det vil være en fordel å bruke en stum line (for eksempel Fire Line) og en båtstang med myk topp, det gir nemlig mye bedre følelse når du fisker med agn.

 

Reker, blåskjell, gulp og makrell er alle gode agn

Reker, blåskjell, gulp og makrell er alle gode agn

 

Dette takkelet er altså min favoritt, og jeg har vunnet en lang rekke havfiskekonkurranser hvor dette oppsettet har vært det viktigste for å få en god start på dagen. Husk at du lett kan justere og videreutvikle dette takkelet slik at det blir mer effektivt mot spesielle arter også. Setter du flere kroker på slepet vil det plutselig bli enda mer målrettet mot arter som lever der. Det kan for eksempel være flyndrer, knurr, ulker, steinbit og brosme for å nevne noen. Justerer du opp størrelse og dimisjoner er det et bra takkel å bruke på dypt vann etter de store fiskene som lever der.

 

Skaler opp med tykkere sene og større kroker så er det perfekt på dypet

Skaler opp med tykkere sene og større kroker så er det perfekt på dypet

 

 

Allroundtakkelet er altså et grunntakkel og godt utgangspunkt for alle oppsett du kan bruke når du fisker med agn i fra båt. Lær deg like godt med en gang å binde disse, da kan jeg garantere deg større fangster og mer gøy på sjøen. Ikke er det så vanskelig heller!

Sjekk ut den lille filmsnutten om allroundtakkelet her:

 

 

 

Det er altså et takkel alle havfiskere og båtfiskere bør ha i takkelmappen, og er som oftest mitt førstevalg når jeg skal ut å fiske på sjøen. Følger du linkene under kan du se noen tidligere innlegg om dette og liknende takler som er verdt å kunne, sjekk ut:

http://www.eu.purefishing.com/blogs/no/asgeir-alvestad/2014/06/26/allround-takkel-for-bunnfisker/

http://www.eu.purefishing.com/blogs/no/asgeir-alvestad/2013/05/08/et-godt-allround-takkel-for-dypet/

http://www.eu.purefishing.com/blogs/no/asgeir-alvestad/2012/03/08/super-allround-takkel/

 

du trenger en del komponenter for å lage takkel

du trenger en del komponenter for å lage takkel

 

Følger du linkene under får du mye info om komponentene du trenger for å lage takkler og oppheng, sjekk ut:

http://www.eu.purefishing.com/blogs/no/asgeir-alvestad/2014/03/14/hva-du-bor-vite-om-takkelbinding-del-1/

http://www.eu.purefishing.com/blogs/no/asgeir-alvestad/2014/03/16/hva-du-bor-vite-om-takkelbinding-del-2/

 

Til slutt for du en liten flyndrefilm Tommy og jeg laget en kald men fin januardag for noen år siden, egentlig med samme takkel bare med to kroker nede på slepet og en over bommen. Altså tilpasset flyndrer.

 

 

Asgeir og Tommy

Tarpon med gopro

$
0
0

Hei,

Tenkte bare jeg skulle vise noen bilder i dag. Ute på Cayo Largo Cuba finnes det nemlig en bestand av storvokste tarpon som holder til i vannet under bryggene på marinaen der. Det er ganske vanlig at disse store fiskene finner det for godt å oppholde seg nær og under bryggeanlegga fordi de her finner beskyttelse og skjul. Aller mest er det nok allikevel fordi det her er mengder med mat. Mye småfisk samles i lyset av lampene om natten, samt at mennesker også mater fiskene med fiskeslo og rester i fra restauranten som ligger der. Disse store tarponene blir etter en stund nærmest som tamme husdyr og kommer kjapt til for å sjekke om du har noen godbiter på lur når du titter over rekkverket og ned i vannet. Ganske artig å se disse ettertraktede og store sportsfiskene på så nært hold.

Jeg bestemte meg for å benytte sjansen til å få tatt noen nærbilder av disse fiskene under vann. Jeg festet kameraet på et teleskopstang og stakk den ned på en slik måte at den tok bilder med sekunds intervall. Resultatet ble bra, men kunne like godt endt med at jeg hadde mistet kamera da flere av tarponene hugg og nesten svelget kameraet. Jeg klarte imidlertid så vidt å redde det og her ser du noen av resultatene. Et par av bildene blir nok garantert snart brukt som «screensaver» på pc og mobil.

 

DCIM100GOPRO

 

DCIM100GOPRO

 

DCIM100GOPRO

 

DCIM100GOPRO

 

DCIM100GOPRO

 

DCIM100GOPRO

 

DCIM100GOPRO

 

DCIM100GOPRO

 

DCIM100GOPRO

 

DCIM100GOPRO

 

DCIM100GOPRO

 

DCIM100GOPRO

 

DCIM100GOPRO

 

DCIM100GOPRO

 

DCIM100GOPRO

 

DCIM100GOPRO

 

DCIM100GOPRO

 

DCIM100GOPRO

 

DCIM100GOPRO

 

DCIM100GOPRO

 

DCIM100GOPRO

 

DCIM100GOPRO

 

DCIM100GOPRO

 

DCIM100GOPRO

 

Asgeir

Sjøørret i januar og februar, fra fiskefilm.no

$
0
0

Selv om det nærmest har vært ekstremvinter på Sør og Østlandet med mye snø og streng kulde har gutta i fiskefilm klart å karre seg ut på flere sjøørret-økter i januar og februar. Selv om det er kaldt og surt og fisken ikke er i topp humør, gjør slike turer midtvinters ekstra godt for sjelen. Det å få løftet hode ut fra sofa, tv eller jobb gjør noe med deg, og spesielt på denne årstiden trenger vi å komme oss ut og få frisk luft!

 

vinterlandet

 

FILE0001.00_06_28_45.Still018

 

FILE0001.00_00_53_36.Still013

 

Fiske under disse forholdene krever nok lit ekstra av deg som fisker, og ikke minst fra utstyret du bruker. Vinterkulden gjør virkelig noe med utstyret. Gutta i fiskefilm vet dette, og bruker ikke lengre snellene som bare fungerer når det er plussgrader, eller fluesnører som stivner i takt med gradestokken. Når det kommer til klær må både jakke, vadere og ikke minst sko fungere i kulde og på isglatt underlag. Hvis ikke utstyret holder mål, kan du like godt holde deg hjemme. Sjekk ut fiskefilms siste levende opptak, og legg merke til utstyret de bruker. For å hjelpe deg litt på veg, får du også noen bilder av utstyret de foretrekker under her. Det gjelder altså å skaffe seg kvalitets-utstyr som fungerer året rundt, og i mange år fremover. Kvalitet lønner seg, også når du fisker!

 

Gutta i fiskefilm.no bruker selvfølgelig de nye hodgman jakkene

Gutta i fiskefilm.no bruker selvfølgelig de nye hodgman jakkene

 

og hodgman vadere med tinsulate incore isolasjons-bukse som raskt sippes på og av

og hodgman vadere med tinsulate incore isolasjons-bukse som raskt sippes på og av

 

og de prisvinnende hodgman sko med utskiftbar såle, gummi med studs er favoritten på svabergene

og de prisvinnende hodgman sko med utskiftbar såle, gummi med studs er favoritten på svabergene

 

 

 

Hardys nye Costal sjøørretliner har fått de beste skussmål, til og med på de kaldeste dagene er det førstevalget

Hardys nye Costal sjøørretliner har fått de beste skussmål, til og med på de kaldeste dagene er det førstevalget etter sjøørret i sjøen

 

Hardys stenger og sneller holder sesong etter sesong uavhengig av årstid

Hardys stenger og sneller holder sesong etter sesong, uavhengig av årstid

 

 

Her kommer årets første produksjon fra fiskefilm.no …. sjøørretfiske i januar og februar:

 

 

Klikker du her finner du årets napp og nytt med Greys fluefiske og Hodgman vadeutstyr!

 

Klikker du her finner du årets Hardy katalog 2018!

 

 

Asgeir (foto: Fiskefilm.no/Pure Fishing)

Viewing all 1110 articles
Browse latest View live