Quantcast
Channel: Asgeirs Blogg
Viewing all 1110 articles
Browse latest View live

Sommer og variert båtfiske

$
0
0

Hei bare kjapt innpå i dag med noen bilder fra siste tur på havet. Vi har hatt litt besøk i fra Finland og gutta hadde selvfølgelig lyst til å ta en tur på sjøen å fiske litt. De kommer fra kysten helt syd i Finland og er vant med å fiske, men som dere sikkert vet er det sjelden mer enn 10 meter dypt og nærmest ferskvann i havet der borte.

Jeg tok dem derfor ut offshore for å teste forholdene, og for at de forhåpentligvis skulle få noen ekstra salte opplevelser på 150- 200 meters dyp. Når vi kom ut fant jeg raskt ut at det nærmest var nytteløst å fiske der. En usedvanlig sterk strøm gjorde at lodd på 500 gram nærmest lå vannrett ut etter båten, og det var nytteløst å nå bunnen når minn-kotaen lå på anker. Vi la oss derfor på drift noen minutter, men en strøm på flere knop gjorde at vi feide innover i et raskt tempo. Vi fikk så vidt  bunnkontakt noen sekunder. Jeg skjønte at dette var håpløst men samtidig som vi skulle dra opp for å gi oss kjente jeg at noe tok agnet der nede. Noen minutters pumping senere lå en pen brosme i båten. Det ble jo en fin bonusfisk som samtidig ble med hjem til middag. For Finnene ble det i alle fall et lite glimt av hva slags havfiske vi kan tilby hvis strømforholdene hadde vært bedre.

Videre på dagen gikk vi innaskjærs og prøvde oss med agn på forskjellige biotoper og dyp. Det resulterte i bra med fisk i alle varianter. Lyr, makrell, sandflyndre, hvitting, berggylte, rødspette, sypiker, torsk, sei, horngjel mm ble effektivt landet på forskjellige takler. Med lett utstyr er dette varierte agnfiske veldig gøy, og en god del annerledes enn det vanlige abbor og gjeddefiske de driver med syd i Finland. Her er noen stemningsbilder fra turen utenfor Lillesand denne uken:

 

IMG_2811

 

IMG_2840

 

IMG_2843

 

 

IMG_2853

 

 

IMG_2872

 

 

IMG_2885

 

 

IMG_2812

 

 

IMG_2817

 

 

IMG_2826

 

 

IMG_2831

 

 

IMG_2893

 

 

IMG_2904

 

 

IMG_2909

 

 

IMG_2911

Asgeir


Brosme (og dypvannsfisk) på grillen

$
0
0

Denne sommerdagen hadde jeg store planer om å komme meg på dypet,  skikkelig dypt utenfor Lillesand. Kompasset ble stilt ut der hvor det er drøye 400 meter dypt, og turen ut gikk perfekt.  I det jeg slapp ned snøret for første gang kom dessverre vinden, og de hvite toppene på bølgene viste at dette ville ikke gå bra særlig lenge. I tillegg til økende vinden gjorde den sterke strømmen det nærmest  håpløst å fiske der ute. Like snart som snøret kom ut var det på vei opp igjen.

 

 

På vei inn var det allikevel innimellom så pass rolig at jeg fikk ned snøret på 150 meters dyp en gang. Der tok det ikke lange tiden før en 5kg brosme tok det store makrellagnet, og havnet i båten. 10 minutter senere begynte det igjen å blåse såpass at jeg også her måtte trekke inn årene og sette kursen mot land. Dypvannsturen var altså ingen suksess denne gangen, men med en 5 kg brosme kunne jeg i alle fall fyre opp grillen og lage en middag for familie og gjester. Her er noen tips til god dypvannsfisk (brosme, lange, steinbit, kveite, breiflabb) på grillen i sommer:

 

 

 

Det første en gjør er å skjære skinn og ben frie filer i passe store porsjonsstykker. Du kan selvfølgelig kjøpe fersk fisk hos fiskehandleren og gjøre det samme. Litt avhengig av fisketype pleier jeg å krydre fisken med fiskekrydder, salt og pepper i forkant. Fisk som har mye smak (for eksempel steinbit, kveite og breiflabb) krydrer jeg lite, mens de med lite smak (for eksempel lange og brosme) krydrer jeg mer. Jeg bruker også sitron og olivenolje med sitron (hvis du finner det), det gjør fisken friskere og mer sommeraktig i smaken for å si det sånn. Ta gjerne hele sitronskiver og litt finhakket sjalottløk samt persille på toppen også. Husk også å bruke rist eller form med hull i som du smører godt, på den måten får du smak i fra grillen i selve fisken (hvis ikke kan du like godt bake den i ovnen).

 

 

Som tilbehør lager jeg en tilsvarende stor form med opphakket vårløk og purre. Frisk asparges og andre lettgrillede grønnsaker er bare å tilsette etter egen smak. Bruk rikelig med salt og pepper og mye smør. Dette blir nemlig også en god saus når grønnsakene bobler i den tette formen i smør. Grill gjerne større grønnsaker som paprika og squash direkte på grillen og legg på toppen til slutt.

 

 

 

Det hele trenger en halvtime på grllen med lokket på, dette avhenger selvfølgelig av hvor varm den er. Som tilbehør er det perfekt med årets første nypoteter og gulerøtter, samt en god vin, eller alkoholfrie varianter.

God selvfanget middag!

Asgeir

Velg riktig fiskeutstyr (Penn havfiskesett komplett)

$
0
0

Det er sommer og høysesong for å fiske, og butikkene «bugner» av utstyr for dette. Det er nærmest en jungel av fiskeutstyr og dermed heller ikke så lett for alle å få oversikten, eller velge riktig utstyr som passer best for det fiske som skal bedrives. Jeg har i denne serien tenkt å presentere noen enkle og gode sammensetninger som gjør at du garantert får mye igjen for pengene, og altså utstyr som skal  passe ekstra godt for fiske du skal gjøre i sommer (og resten av året). Utstyret jeg presenterer her er sammensatt av fiskere for fiskere, og er kun med markedets mest kjente merkevarer. Det gjør at du stiller sterkere når det kommer til oppfølging, service og stabilitet fra de viktigste butikkene over hele landet også på lang sikt.

Et godt tips er at når du skal kjøpe et helt nytt utstyr, bør du velge et som passer godt til det fiske du bedriver mest, istedenfor å finne allround løsninger som ikke fungerer særlig godt til noen av delene. Jeg pleier å sammenligne med ski. Det er ikke særlig bra å bruke langrennsski i slalåmbakken eller motsatt. Slik er det med fiskeutstyr også. Et utstyr for tyngre saltvannsfiske egner for eksempel dårlig på lett ørretfiske i ferskvann. Skal du fiske begge steder bør du ha to utstyr (og heller kjøpe noe rimeligere) enn å kjøpe noe midt i mellom som hverken passer til ferskvann eller sjø. Alternativt kjøpe et godt og riktig tilpasset utstyr for det du bedriver mest, og eventuelt ta det samme utstyret med på annet fiske. På den måten får du gode opplevelser på favorittfisket. De gode opplevelsene vil nok gjøre at du ser viktigheten av å ha et godt og tilpasset utstyr til flere fiskeformer etter hvert.

Pakkeløsningene som blir presentert i disse innleggene finnes og kan skaffes i alle sports og fiskeutstyrsforretninger i landet. Det vil si at ikke alle har kapasitet til å ta inn alle varianter, derfor må du beregne 3-4 dagers bestilling/leveringstid før butikken får det inn. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å vente de dagen istedenfor å gå på en alternativ eller mellomløsning som antagelig ikke vil stå til forventningene, bare fordi du har dårlig tid. Disse ferdige sammensatte kombinasjonene er verdt å vente noen dager på for å si det slik.

 

Penn havfiskesett komplett

 

Penn Havfiskesett komplett 2/0 og 4/0 størrelser

Dagens sett/combo er sammensatt av en Penn snelle, Abu stang og Berkley Fire Line. Altså svært godt kvalitetsutstyr fra tre kjente merkevarer. Settet er satt sammen for deg som vil ha et fleksibelt og allroundutstyr for båtfiske. Det er lagt vekk på at levetiden skal være lang, og at du kan bruke det til det meste av fiske i fra båt. Det fungerer bra til agnfiske, og er topp til vanlig pilkefiske.

Snelle:

Penn Warfare er en ny og meget solid snelle i fra Amerikanske Penn. Den er bygd for å romme mye snøre og har ellers alle funksjoner som en havfiskesnelle trenger. Den er med snørefører, og finnes da i to størrelser til de to ulike settene.

Stang:

Abu Garcia Zodium er 6`og er en perfekt pilkestang som tåler det meste. Alle komponentene er laget ekstra solid for at den skal kjenne påkjenningen båt og havfiske kan påføre en stang.

Snøre:

Berkley FireLine er verdens mest populære superline, og det er det bare en grunn til, den er best. Den er stum, følsom og med stor slitasjestyrke i forhold til tykkelsen. Settet leveres med 270m så det kan være lurt å fylle halve spolen med sene eller annen backing slik at du får fylt spolen helt opp første gangen.

Tilbehør:

På dette settet får du også med en Abu Lucas pilk og et ferdig oppheng som egner seg godt for fiske etter torsk, sei, lyr og annen fisk som lever i havet.

 

røst Barry 092

 

Sette finnes altså i to utgaver. Et som vi kaller 2/0 og et som vi kaller 4/0. Til vanlig fiske på øst, sør og Sør-Vestlandet ville jeg valgt 2/0 settet, det er mer en kraftig nok. Skal du fiske riktig dypt 200 m+ eller pilke med store pilker 400g+  eller ta turen helt Nord i landet etter storfisken ville jeg valgt 4/0 settet. Uansett vil nok begge settene duge til det meste her til lands.

Settet har en pakkepris med ca kr 1000,- avslag i forhold til om du kjøper hvert produkt løst, så her er det virkelig penger å spare.

 

Skitt havfiske med nytt utstyr J

Asgeir

Asgeirs fiskeskole «havabbor»

$
0
0

Hei, nå er vi midt i den beste havabbor sesongen, så da er det på sin plass med litt info og tips om denne spesielt spennende og hardtkjempende fiskearten.

Havabbor er en relativt ny art i norsk farvann. Det er hovedsakelig i Oslofjorden, Sørlandet og på Sør-Vestlandet at det fiskes aktivt etter havabbor. Men fisken er utbredt helt opp til Trøndelag. Havabboren kan konkurrere med sjøørret både som mat og som sportsfisk og er derfor uvanlig populær som «ny» art. Fisket etter havabbor skiller seg heller ikke så mye fra sjøørretfisket og kan lett kombineres med dette. Får du en havabbor på kroken, er du garantert en heftig opplevelse, og greier du å lande den, har du enda en god opplevelse i vente: ved matbordet hvis du velger å spise den.

 

IMG_2592

 

Det er lettest å komme i kontakt med havabboren i den varme årstid, da trekker mange individer inn til de nære kystområdene våre for å jakte på krabbe, kreps og småfisk. Høsten er også svært bra fisketid og i de senere årene har det blitt tatt havabbor også om vinteren. Det kan helt klart se ut som om det har etablert seg en stamme som overvintrer og reproduserer også her til lands, dermed kan det bli mer havabborfiske i årene som kommer. Sør i Storbritannia har imidlertid havabboren bestanden gått drastisk tilbake på grunn av overfiske i fra yrkes og sportsfiskere. Heldigvis er det fortsatt gode bestander i nord og antageligvis er det en del av de fiskene som med velger å krysse Nordsjøen og fyller dermed på vår bestand med jevne mellomrom.

 

jDCJ_sgwnx0A2Iljh1S6hjLlMqboy7vDvpRHawfOMdo

 

Fakta om havabbor

 

Utbredelse

Havabbor (Dicentrarchus labrax) er en vakker fisk med en langstrakt kropp, og den ligner litt på en gjørs eller en vanlig abbor. Arten forekommer regelmessig fra Marokko og Kanariøyene til Irland og i den sørlige delen av Nordsjøen. Den er også vanlig i Middelhavet, Svartehavet og utenfor den østlige delen av Nord-Amerika. Havabboren er en ny art i Norge og er vanligst langs sørkysten fra Oslofjorden og til Vestlandet.

 

Kjennetegn

Havabbor kan minne om ferskvannsfisken gjørs med sine langstrakte kropp sammentrykt fra siden. Den har to korte, tettstilte ryggfinner, den første med kraftige piggstråler. Gjellelokket har også to kraftige pigger. Ryggen er blågrå eller grønnoliven. Ungfisker har svake kroppsflekker.

 

Biologi

Havabboren er en stimfisk som trives i grunt vann, gjerne brakkvann, og går ofte opp i elver. Om vinteren står den dypere i havet. Dette gjelder imidlertid kun for havabbor i skandinaviske farvann.

 IMG_2600

 

God matfisk og sportsfisk

Den er en ettertraktet sportsfisk, både fordi den kjemper hardt, og fordi den smaker godt. Havabbor (seabass) er en velkjent rett på alle gode restauranter. Havabboren er en av de sterkest kjempende fiskene i våre farvann, langt sterkere enn sjøørret for eksempel.

 

Rekord

Havabboren kan bli opptil 100 cm lang, men sjelden over 60 cm. Det fanges ofte fisk rundt 10 kg i Portugal og Frankrike, men i Norge blir den sjelden over 4 kg.

  • Norsk rekord (fra Villmarksliv): 6,170, Karsten Gehl, Dalsfjorden, 20.03.2015 Flue: 3,972 Roy Birkeland Hansen Sognefjorden 22.02.2004

 

1SB.NO. MARTIN POtSEeS BOAT OSLO 09-09 009

 

Sportsfiske og bestandsutvikling

Havabboren finnes hovedsakelig i Sør- Norge, og det fiskes mest i Oslofjorden og langs sørlandskysten. Men etter hvert som fisken blir oppdaget, sprer interessen seg for den spennende nykommeren også på Vestlandet, og det har etterhvert blitt en bra bestand i områdene innenfor Haugesund.

 

Ny fisk i Norge

Sportsfiske etter havabbor har blitt populært i visse kretser, spesielt i Oslofjorden. De første havabborene ble tatt ved Fornebulandet, innerst i Oslofjorden. Havabboren er en helt ny art i våre farvann, og det er lite tradisjoner og kunnskap rundt fisket, bortsett fra hos de ivrigste sportsfiskere som har spesialisert seg på å fiske nettopp denne fisken. Ta kontakt med en av de lokale fiskeklubbene i ditt området for å få råd og tips, for eksempel Oslo Jegerog Fiskerforening eller Grimstad Jeger- og Fiskerforening. Den utmerkede og spesialiserte butikken «Jakt og Friluft» i Arendal og også «Nordisk sportsfiske» er blant dem som har spesielt stor kunnskap om denne arten. I Haugesunds traktene kan du prate med guttene i avdelingen hos MX Raglamyr for eksempel.

 

NGb26gBJl5XZJWZPnbPEoujhirPgq76ULY85rEfZAwk

 

Mer kunnskap trengs

Etter hvert som havabborbestanden har økt i Sør-Norge, har også populariteten og kunnskapen om denne fisken blitt bedre. Forskning har vist at det er en brukbar bestand av havabbor i her. Målet for det norske havabborprosjektet er å få fram mer kunnskap om norsk havabbor. I prosjektet analyserer man magesekker og merker fisk. Forskerne har ingen klare konklusjoner ennå, men mener å kunne se gyteatferd hos norsk havabbor og har observert gyteklare individer i gytetiden i fjorder på Vestlandet. De fleste fangstene i Norge ligger på størrelser mellom 0,8 til 2,5 kg, og det kan godt være fisk som har vandret hit fra områder lenger sør i Europa.

 

0xMwzUzE8mhmEKTJVUCM0iQYCkdO_IU38z2srPl0FrE

 

Populær sportsfisk og god matfisk

Rundt de britiske øyene er bestanden brukbar, og havabbor, eller seabass, som de kaller den der, er internasjonalt en populær sportsfisk. Havabboren er i tillegg til å være en svært kjempende fisk kjent for sin aggressive stil. Den hogger ofte kraftig og gir alltid en god fight enten du bruker flue, sluk eller agn til å fange den. I tillegg er den en utsøkt matfisk, som blant annet serveres på de fineste restauranter

 

Sydhavsfiske i Norge

Man bør fokusere fisket på morgen og kveld og ikke slite seg ut på nattfiske eller maratonfiske døgnet igjennom. Havabborfisket er et behagelig fiske, for havabboren er humørsyk og liker seg best på stigende trykk og når det er fint vær, varmt og godt. Det er det nærmeste vi kommer sydhavsfiske i Norge, sier Egra med et stort smil. – Er det lavtrykk, står havabboren mer stille. Er det stigende trykk og utsikt til fint vær – ideelt på morgenkvisten – kommer fiskene opp fra dypet og jager i overflaten etter mat. Innenfor sitt område kan den da bevege seg stimvis.

 

1scS9vFq6Hy6DVDqrhZ1SCeQK5XOeyQCYXZhT8NZ_Ro

 

Ser ut til å være stedfast

Men det pussige med havabboren er at den er nokså stedfast. Det er faste plasser i Oslofjorden, ved Jomfruland, ved Tromøya og vestover i Flekkefjord, hvor man gang på gang tar havabbor. Et tilsynelatende like godt område like ved kan være helt dødt. Man må altså tilegne seg kunnskap om hvor man skal fiske og hvordan, før man setter i gang med å fiske etter havabbor. Det er ganske stor forskjell på biotopene fisken hvor havabboren trives avhengig av landsdel. På Vestlandet rundt Haugesund er det mest vanlig å finne den inne i grunne laguner inne i fjordene, mens på Sørlandet finner vi den mest ute mot åpent hav ved rullesteinstrender.

 

De beste fiskeplassene

Grunne områder med litt strøm Let etter steder med litt tidevannsstrøm og gjerne leopardbunn, det vil si variert og flekkete bunn. Gruntvannsområder på 3–4 meters dyp er perfekt hvis du også har mulighet til å nå kanten ut mot dypere vann. Ofte vil du se at havabboren trekker inn på grunt område for å jage småfisk og deretter trekke utover mot dypere vann. Strømsatte sund og større bukter er også bra områder så lenge det finnes byttefisk. Men husk at havabboren er en av de mest mobile artene og farer rundt etter jakten på mat. Derfor kan en god fiskeplass virke helt tom for fisk i en periode, for deretter å få besøk av en stim med jaktende havabbor i neste øyeblikk. Havabbor som er blitt merket med radiosender i Norge, viser også at den har en utpreget døgnvandring i vannlagene. Mens for eksempel torsken vandrer ned i dypere vann om dagen og opp mot grunnere vann om natten, gjør havabboren det motsatte. Torsken foretrekker kaldere vann, mens havabboren liker seg best i mer lunkent badevann.

 

IMG_2655

 

Sommeren er høysesong

Høysesongen for havabborfiske er juni, juli, august, september og oktober: altså de varme månedene av året. Er det en mild vinter vil du kunne finne dem grunt også om vinteren. Er det en kald vinter trekker de ofte ned dypere, gjerne i fra 20-80 meter hvor de samles i stimer og jakter. Havabboren jakter ofte småfisk og er mest aktiv morgen og kveld. Kombineres dette av stigende vann mot flo sjø, er forholdene svært bra.

 

Værets betydning

Havabboren er en aktiv jeger og har svært godt utviklet syn. Den kan derfor være litt var overfor sportsfiskere hvis det er klart vann og fint vær. Ofte vil litt ruskevær eller i alle fall litt krusninger på vannet gjøre fisket lettere. Husk imidlertid at du kan få fisk selv om værforholdene ikke skulle være perfekte. Noen fiskere avviser ruskeværteorien, spesielt hvis man fisker på stimer man kan se med det blotte øye i overflaten. Da kan blikkstille finvær være det beste. Er havabboren på jakt, er den ikke så lettskremt og kresen at den ikke lar seg lure av et fristende presentert lokkemiddel. Det mest gunstige været ser ut til å være høytrykk med sønnavind. Når lufttrykket stiger og det er utsikt til finere vær, blir havabborfisket bra.

 

Kveld eller morgen

Fisket starter i mai–juni når vanntemperaturen har nådd 12–14 grader. Kveld og morgen er de beste tidspunktene for fiske. I mai–juni er kveldsfisket ofte det beste, fra tiden før det mørkner og gjennom solnedgangen. Når vi kommer ut i juli, er morgenfisket best. Da gjelder det å være tidlig oppe, for det er fra klokka fire og fram til ca. halv ti at fisket er best. Når vi kommer ut mot høsten, er det igjen kveldsfisket som er best. Normalt varer fisket fram mot slutten av oktober, men kan også vare til et godt stykke ut i november hvis høsten er stabilt varm. Gytingen skjer antageligvis, på våre breddegrader, i en to–tre ukers periode i slutten av juli, og fisket er noe dårligere i disse ukene. Fisken får en rødaktig farge på overkjeven i gytetiden. Men som tidligere nevnt er det ennå ikke påvist gyting av havabbor i Norge.

 

IMG_2588

 

Vær våken!

Det gjelder å være våken og følge med på hva som skjer i vannet og i lufta. Når havabboren jager sildestimer, er man ikke i tvil om hva som skjer. Havabboren flytter på mye vann når den jager, og har en tendens til å jage stimene med sild inn i grunne bukter. Dette oppfatter måkene, som plukker sild i vannskorpen. Denne jakten kan pågå innenfor kastehold i korte perioder før det igjen blir helt dødt. Så følg med og vær hele tiden klar til å kaste. Ikke sveiv inn snøret eller pakk ned utstyret når du tar en pause. Det kan spolere sjansene dine den dagen! Havabborfisket skiller seg ikke vesentlig fra sjøørretfisket. Toppen på sesongen er når sjøørretfisket begynner å dabbe litt av, når temperaturen stiger, og sommeren når sitt høydepunkt. Du kan dorge fra båt, kaste med sluk eller flue inn mot land eller stå på land og kaste på samme måte som ved sjøørretfiske.

 

VpXIf9YQJ_BJ_nTS7_i6HqEnq2qWC24GFUgPZNVd2RM

 

Rask og variert innsveiving

Siden abboren er en rask og jagende jeger, vil en rask, men variert innsveiving av lokkemiddelet være på sin plass for å lokke den til hogg. Prøv å etterligne jagende småfisk enten du bruker sluk- eller fluestang. Hvis du dorger fra båt, kjører du så fort at du ikke får torsk og annen småfisk. Havabboren er så rask at det ikke vil være noe problem med høy dorgefart. Fluefiskere har ofte suksess med å trekke raskt inn med begge hendene for å få stor nok fart på flua. Uansett hva du fisker med, bør du sørge for at lokkemiddelet du bruker, ser ut som skremt småfisk, og variere tempoet slik at du ser hva slags teknikk som fungerer best den aktuelle dagen.

 

Varier i vannlagene

Havabboren befinner seg naturlig nok der hvor byttedyrene holder til. Det er derfor viktig å fiske i forskjellige lag av vannet. Jager havabboren helt i overflaten, vil du helt sikkert se bølgene der. Men ofte vil havabboren gå på 2–6 meters dyp.

 

bild4e

 

Fargevalg

Siden de fleste småfiskene havabboren spiser, er sild, brisling og tobis, er sølv, hvitt, oliven og svart helst de grunnfargene du bør velge. Imidlertid vil innslag av gul, grønn eller blå gjøre at lokkemiddelet ditt skiller seg noe ut noe fra de naturlige byttefiskene. Det blir dermed lettere å se for den jagende fisken, noe som ofte gir positivt utslag.

 

IMG_2659

 

Sluk, wobbler og flue

Havabboren spiser gjerne reker, tanglopper og små krabber, men siden den oftest jager småfisk, vil en imitasjon av disse fiske bra. Sildelignende sluker, wobblere og fluer med lang kropp og øyne er derfor «giftige» imitasjoner du bør benytte. Sluker fra 5 til 9 cm eller wobblere fra 9 til 11 cm er de mest populære, gjerne i en slank, sildelignende form. Har de i tillegg en rask og livlig gange og tåler stor innsveivingsfart, har du funnet et lokkemiddel som fungerer. Også fiskeetterligninger i mykplast (Soft plastic) fungerer svært bra. Igjen kan det variere hvilken størrelse, form og farge som fanger best.

 

Asgeir (foto: Tommy Egra og Asgeir Alvestad)

 

 

 

 

Velg riktig fiskeutstyr (Abu Garcia kombinasjoner (Best i Test TV 2 Hjelper deg))

$
0
0

Det er sommer og høysesong for å fiske, og butikkene «bugner» av utstyr for dette. Det er nærmest en jungel av fiskeutstyr og dermed heller ikke så lett for alle å få oversikten, eller velge riktig utstyr som passer best for det fiske som skal bedrives. Jeg har i denne serien tenkt å presentere noen enkle og gode sammensetninger som gjør at du garantert får mye igjen for pengene, og altså utstyr som skal  passe ekstra godt for fiske du skal gjøre i sommer (og resten av året). Utstyret jeg presenterer her er sammensatt av fiskere for fiskere, og er kun med markedets mest kjente merkevarer. Det gjør at du stiller sterkere når det kommer til oppfølging, service og stabilitet fra de viktigste butikkene over hele landet også på lang sikt.

Et godt tips er at når du skal kjøpe et helt nytt utstyr, bør du velge et som passer godt til det fiske du bedriver mest, istedenfor å finne allround løsninger som ikke fungerer særlig godt til noen av delene. Jeg pleier å sammenligne med ski. Det er ikke særlig bra å bruke langrennsski i slalåmbakken eller motsatt. Slik er det med fiskeutstyr også. Et utstyr for tyngre saltvannsfiske egner for eksempel dårlig på lett ørretfiske i ferskvann. Skal du fiske begge steder bør du ha to utstyr (og heller kjøpe noe rimeligere) enn å kjøpe noe midt i mellom som hverken passer til ferskvann eller sjø. Alternativt kjøpe et godt og riktig tilpasset utstyr for det du bedriver mest, og eventuelt ta det samme utstyret med på annet fiske. På den måten får du gode opplevelser på favorittfisket. De gode opplevelsene vil nok gjøre at du ser viktigheten av å ha et godt og tilpasset utstyr til flere fiskeformer etter hvert.

Pakkeløsningene som blir presentert i disse innleggene finnes og kan skaffes i alle sports og fiskeutstyrsforretninger i landet. Det vil si at ikke alle har kapasitet til å ta inn alle varianter, derfor må du beregne 3-4 dagers bestilling/leveringstid før butikken får det inn. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å vente de dagen istedenfor å gå på en alternativ eller mellomløsning som antagelig ikke vil stå til forventningene, bare fordi du har dårlig tid. Disse ferdige sammensatte kombinasjonene er verdt å vente noen dager på for å si det slik.

 

Abu-Garcia-kombinasjoner-for-den-kresne-Fiskesett-Fiskestang-Fiskesnelle-Testvinner-TV-Hjelper-deg (1)

 

Abu Garcia kombinasjoner

Dagens sett/kombinasjoner er beregnet for kasteslukfiske både til salt og ferskvann. De er sammensatt av gode produkter fra Abu Garcia og Berkley. De er svært prisgunstige men er på alle punkter langt bedre en de enkleste kombinasjonene du finner i såkalt harde plast blisterpakker. Detter er utstyr som kaster langt, fisker bra og har lang levetid.

Stang:

Stangen er en Abu Garcia Venerate stang som er av grafitt som gjør den lett og spenstig. Den har kvalitets ringer og et såkalt «skru ned» snellefeste som gjør at det blir et ekstra godt grep.

Snelle:

Snellen er fra også fra Abu Garcia og har 4 kulelager. Den har en god brems og en fin snørepålegging som gir feilfrie og lange kast. Spolen er av aluminium.

Snøre:

Her er det valgt markedets beste multifilament Fire Line. Hele 270m følger med, bare linen her forsvarer altså store deler av prisen på hele settet.

 

DSC_0449

 

Det er sammensatt hele 5 forskjellige kombinasjoner fra det letteste ultra lette fiske til kraftig sjø og laksefiske. Du skal altså lett kunne finne et sett som passer ditt favorittfiske her. Som du også ser er prisen nedsatt nær en 1000-lapp i forhold til om du kjøper produktene hver for seg, så her er det mye penger å spare nå.

Får å understreke kvaliteten på settet ytterligere ble denne sammensetningen kåret til best i test i TV 2 Hjelper deg sin store fiskeutstyrstest i våres. Ingen grunn til å nøle hvis du skal ha nytt utstyr nå, løp og kjøp i din nærmeste fiskeutstyrsbutikk!

Asgeir

Three years since I caught Europe’s biggest fish

$
0
0

It has been three years since I wind the giant shark at 1099 kg ( 4.5m ) up from 700 meters deep in a Norwegian fjord. It is still the largest fish caught on rod and reel in Europe, and one of the largest in the world ever. I had perhaps thought that the record would be challenged quite quickly since it may well be a meter or two more in length. But as always, the biggest one is the hardest to catch. Greenland shark could be several hundred years old and survives mostly all things in life.

 

IMG_1049

 

Unfortunately survived this great fish not, although we released it alive. Sharks has not swim bladder and can usually swim up and down and hunting inn all depths. The warm surface waters this July night was the most likely cause of the death. This species of shark like extreme cold water, and in all “catch and release” situations, warm weather rises the risk for the fish to not surviving. But we had to give it a fair chance to live longer.

 

DCIM100GOPRO

 

 

IMG_0961

 

 

IMG_0987

 

After a week and so it was found floating and dead. Inside the belly we found a lot of other fishes, parts of a longline , a sport fishing tackle, and a net! The big shark was then lowered back to where it came from , and have since then become food for other sharks and deep water species.

 

IMG_0993

 

Truly a story with happy and sad sides, and important experiences that I will take with me for the rest of my life.

Here is a movie from the very special night:

 

 

Asgeir

Slik fisker du lyr

$
0
0

Lyren er en av de sprekeste og mest bitevillige fiskene vi har i Norske farvann. Allikevel er det en lang rekke tips og triks du kan ta med for og lykkes enda bedre med dette særdeles artige sportsfiske. Det er spesielt vår, sommer og høst lyren finnes nærme land, mens den ofte trekker litt lengre ut og på dypere vann i den aller kaldeste årstiden. For uten at lyren er en herlig fighter er den også god mat. Den er mild i smaken og egner seg godt i fiskekaker og farse, eller som stekt i panne. Først litt fakta om lyren:

 

D1000062

 

Utbredelse

Lyr (Pollachius pollachius) er en fisk i torskefamilien. Lyren er utbredt nordøst i Atlanterhavet, fra Marokko til Finnmark og Island. Den er mest tallrik rundt de britiske øyene. Lyren er også registrert sør i Østersjøen. I Norge finnes den langs hele kysten, men er vanligst i Sør-Norge.

Kjennetegn

 Hos lyren er underkjeven noe lengre enn overkjeven, og arten mangler skjeggtråd. Øyet er stort, og lyren har en mørk sidelinje som går i en bue over brystfinnen.

 

IMG_9313

 

Biologi

 Lyren er ikke nødvendigvis en stimfisk, men opptrer i stimer i gytetiden og på spesielt gode fiskeplasser med mye mat. Gytingen foregår om våren og tidlig på sommeren på om lag 100 meters dyp. Lyren liker seg i varmere vann og er mest tallrik i våre farvann på sommerstid. Den kan da gå helt inn mot land. Vinterstid er den på dypere vann og i de frie vannmassene (pelagisk), dels ved bunnen ned til 200 meters dyp.

Føde

Hovedføden er fisk, særlig sil og arter i silde- og torskefamiliene. Den tar også større krepsdyr som krabber og reker.

 Størrelse

Maksimal størrelse på lyr er 130 cm, og den kan bli over 10 kg.

  • Norsk rekord (fra Villmarksliv): Lyr13,8, Karl-Heinz Schlorke, Halsafjorden, 31.05.2013

Flue: Lyr 9,20 Jan Holm, Lørenskog Hjørundfjorden 22.04.2000

 

DCIM100GOPRO

 

Utstyrsvalg

Fra båt

Lyren er sterk, men gir seg forholdsvis raskt, slik at et allroundutstyr på 15–40 pund (150– 400g i slukvekt) fungerer fint. Dette vil igjen avhenge av hvor dypt du fisker, og hvor stor pilk du trenger for å komme ned. Vanligvis står lyren ganske grunt, og den blir sjelden veldig stor, slik at du bør velge en stang med litt lengde, 7–8 fot. Pilk med opphengere fungerer fint. Gummijigg og gummimark er bra på lyr. Den liker ting med farge og bevegelse. Grønn, svart, rød og brun fungerer greit.

 

IMG_7741

 

Fra land

Fra land vil du ikke trenge særlig kraftig utstyr, for lyren står ofte midt i vannlaget nær land. En 9 fots stang med slukvekt opp til 40 gram fungerer fint. Bruk fargerike sildesluker eller jigger og gjerne en opphenger i fargene som er nevnt ovenfor.

Lyrens livssyklus

Lyren trives altså best når vannet er litt varmt. Ofte vil du derfor få mye lyr i den varme årstiden. Om vinteren trekker den ut på dypere vann. Arten lever pelagisk, dels ved bunnen ned til 200 meters dyp, og den er utbredt fra Marokko i sør til Island i nord. Langs norskekysten er den vanlig opp til Trøndelag, men kan fanges sporadisk helt til kysten av Finnmark. I Sør-Norge kan lyren i sommerhalvåret være svært tallrik, og den er ofte svært bitevillig. Det er da, på våren/sommeren – i gytetiden – at den oppleves som tallrik. Lyren er nemlig ikke egentlig en stimfisk, men opptrer i stimer i gytetiden. Lyren gyter om våren og tidlig sommer på om lag 100 meters dyp i vann som ligger rundt 8–10 grader.

Sportsfisk bruk og historikk

Lyren er en av de aller mest populære sportsfiskene rundt de britiske øyene. Den er rask og svært sterk, men ikke særlig utholdende. Nappet er som regel kraftig og momentant med påfølgende utras, altså en flott sportsfisk fra land og båt. Lyren kan likevel være stimfisk i gyteperioden, da de fleste har kontakt med fisken (vår/sommer). Får du én, kan det ofte være flere individer i det samme området. Kallenavn på lyren er betegnende: lyrsei og lyrtorsk. Mange steder langs kysten har den nærmest en egen ikke-identitet. Den blir knyttet til de mer betydningsfulle søsknene sine, sei og torsk, og kanskje kan den karakteriseres nettopp som en slags blanding av disse to. Lyren har et forholdsvis magert og tørt kjøtt, men smaken er utmerket. Stekt i panne eller som basis i fiskekaker er det topp mat. Fangsten av lyr i Norge og internasjonalt er forsvinnende liten. Men lyren er tallrik og er mer eller mindre forbeholdt fritidsfiskerne.

 

IMG_4448

 

De beste fiskeplassene

Kaster du ut en sildesluk, er lyr en av de mest sannsynlige fiskene å få på kroken. Slik sett er lyr en utbredt fisk for sportsfiskere. Lyren befinner seg ofte i de frie vannmassene (pelagisk) mellom bunnen og overflaten, men kan også til tider være bunnær. Dette avhenger av temperatur og næringstilgang. Her jakter den på annen fisk, særlig sil, sild og andre mindre fiskearter. Den kan også spise kreps, krabbe og reker. Lyren står ofte helt inne langs stupbratte svaberg eller ved topper og skjær. Ellers kan den finnes på grunner lenger ut til havs. En odde ut mot åpent vann kan være en sikker fiskeplass. Sommerstid er lyren bitevillig, og den jakter gjerne inne i fjordene og kan befinne seg i nærmest alle vannlagene. Aktiv dorging kan være mest effektivt dersom man har båt. Vinterstid er det grunner lenger ut til havs som gjelder, og pilkefiske med opphengere og agn er et godt alternativ.

Slik fisker du lyr

Lyren har store øyne og en kraftig sidelinje som begge brukes aktivt i jakten på mat. Det å stimulere øye og sidelinje vil derfor være det viktigste for å få lyren til å hogge på ditt lokkemiddel.

Bruk fargekartet!

Lyren liker godt kraftige farger eller farger som gir god kontrast til omgivelsene, slik at de er lett synlige. De beste fargene på dypt vann er svart, mørkgrønn og brun. Disse gir god silhuett mot en lysere overflate når de presenteres et stykke over bunnen og fisken ser den nedenfra. På grunnere vann er lysegrønn, fluorrød og blå de beste fargene. De skiller seg godt ut, og lyset forsterker disse kraftige fargene slik at de skiller seg ut fra lyrens naturlige byttedyr som ofte er kamuflert.

 

IMG_7681

 

Effektive opphengere

Gummimarker, opphengerfluer, gummijigger og lette pilker med god bevegelse er effektive fra drivende båt. Agn er ikke nødvendig når lyren er på bittet, men kan godt brukes hvis fisket er tregt. Siden lyren kan befinne seg i nesten alle vannlag, vil det ofte være en god idé å ha så lang avstand mellom opphengerne som mulig. Da vil du fiske i et større område og lettere dekke flere vannlag. Skulle du finne ut hvor lyren står, kan det jo lønne seg og samle opphengerne mer og konsentrere fisket om det aktuelle dypet. En snelle med telleverk kan da være til god hjelp.

 

produktbilder barry 047

 

Slik fisker du lyr fra land

Å fiske lyr fra land er synonymt med sommerhalvåret. Vinterstid bør man ha båt, for da er lyren å finne på dypere vann lenger ute til havs. Sommerstid er den imidlertid tallrik innaskjærs og langt inne i fjordene. Den er i denne perioden, fra mai til oktober, den mest sannsynlige fisken å få på

stang fra land i Sør-Norge. Lyren er en utpreget rovfisk som helst tar mindre fisk, men også mye annet som den treffer på. Du finner den både langs bunnen og ute i de frie vannmassene.

 

DSC_7094

 

Perfekt til slukfiske

Fra land kan en lett sildesluk fungere godt, stingsilda for eksempel, eller også en skjesluk. Enda bedre kan en jigg med jigghode som simulerer en småfisk, fungere. Sørg for å fiske i alle vannlag og fisk helt inn til land, for ofte dukker lyren opp fra dypet rett foran nesen på deg og tar sluken.

 

produktbilder barry 045

 

Oppheng også til slukfiske

Bruk gjerne opphengere av gummimark eller flue når du fisker, men vær oppmerksom på at den sterke lyren ofte vil gjøre utras helt ned til bunnen. Da kan den løse kroken som fisken ikke henger på, lett feste seg i vegetasjon.

 

IMG_5675

 

Fluefiske etter lyr

Lyren har blitt mange fluefiskeres favorittfisk når de blanke ikke vil bite. Det kraftige hogget og spreke utraset gjør at den er en morsom sportsfisk på lett fluefiskeutstyr. I tillegg er den ganske lett å fange, ettersom den ofte kommer helt inn mot land både morgen og kveld. I tidevannsstrømmer og langs fjellskrenter og odder er det ofte lett å kaste langt nok med fluestanga. Et synkesnøre er på sin plass for å komme fort nok ned der hvor lyren står. Bruk fiskeimitasjoner i grønt, blått og hvitt og gjerne med innslag av perlemorflash.

 

produktbilder barry 037

 

Slik fisker du lyr fra båt

Lyr kan fiskes med stort hell dersom man har båt. Vinterstid finner man til dels store eksemplarer på grunner ute i havet. Da vil den stå ned mot 200 meters dyp. Sommerstid jager den – mer tallrik – gjennom fjordene og innaskjærs også.

Årstiden avgjør

Det mest åpenbare skillet i fiskemetode avhenger av årstiden. Vinterstid er pilk og opphengere det beste alternativet, mens det sommerstid er dorging med sluk eller wobbler som gjelder. For sjøørretfiskeren som dorger innaskjærs og i fjordene sent på våren og sommerstid, kan lyren tidvis være en plage, ettersom man aldri får kontakt med sjøørreten fordi det bare biter på lyr.

Pilk på dypet

Vanlig pilkefiske med pilk og et par gummimark som opphengere er bankers for lyren. Varier størrelsen på pilk og opphengere etter hvor stor lyren er, og hvor mye avdrift det er i vannet. Står den dypt og det er mye strøm, må du utstyre deg ganske kraftig, med pilk opp til 400 gram og 8–10/0 gummimark. Står lyren grunnere eller nær land, vil en vesentlig lettere pilk og mindre gummimark være å anbefale. De vil ha bedre bevegelse, og lyren trigges av mye liv.

 

DCIM100GOPRO

 

Opphengsfluer

Bruk gjerne opphengerfluer og kombiner med litt agn hvis fisken virker treg. Du vil ofte finne flere lyr på samme sted. Merk deg derfor hvilket dyp du fikk fisken på. Er fisken mer spredt, kan du godt bruke lang avstand mellom opphengerne for å fiske av et større område på samme tid.

Wobbler er best

Dorging med fargerike wobblere langs land eller over små grunner er svært effektivt på lyren. Bruk wobblere fra 9 til 14 cm som dykker ned 4–8 meter ca. 25–40 meter bak båten. Du kan godt ha litt god fart, for lyren takler det meste og kan nesten være en plage hvis du for eksempel dorger etter sjøørret og laks i sommerhalvåret. I gamle dager var det tradisjon å «kylpe» (dorge) etter lyr på Sørlandet. Da brukte man håndsnøre av kobbertråd for å komme ned noen meter og gummimark i enden. Det var en effektiv metode som ga godt matauk i trange tider.

 

produktbilder barry 066

 

En liten historie om å fiske lyr på vrak

Finner du et vrak ute til havs, er det garantert mye fisk der. Vraket blir nærmest et hjem for mange fisk, spesielt i områder hvor det ellers er få steder å jakte og å gjemme seg. Også stor fisk vil oppsøke slike vrak. Det å finne og lokalisere slike vrak er ikke lett, noen vrak finnes på kart, og andre er velkjente fra historiebøkene. Likevel er veldig mange nesten glemt, og noen få holdes svært hemmelig.

Tanangerfestivalen utenfor Stavanger

En junidag for noen år siden fikk jeg gleden av å bli med en gammel ringrev av en fisker som het Malvin. Jeg hadde deltatt i den årlige Tanangerfestivalen utenfor Stavanger flere år og som regel gjort det svært bra på grunn av min kunnskap om hvordan man skal fange artene som gir mye poeng. Malvin, som nå dessverre er gått bort, stilte som vanlig med sin lille, åpne sjekte for å bringe festivaldeltagere ut på fiskefeltene. Han ristet på hodet av alt fiskeutstyret vi lastet om bord. Malvin var en mann av få ord, men vi skjønte at vi skulle ut på en av hans «hemmelige » fiskeplasser, da han tøffet rolig avgårde i en litt annen retning enn de andre 15–20 båtene som var med.

Malvins hemmelige fiskeplass

Vi skulle fiske på et vrak, og han var veldig oppmerksom på at ingen fulgte etter oss. Han krysspeilet mot land, og selv om vi nå nesten hadde kjørt en time fra land, hadde han ingen problemer med å finne fram. Vi fiskere skimtet bare konturene av land da han kikket ned under tofta hvor det enkle skriver ekkoloddet tegnet en tydelig vinkel på den ellers slette bunnformasjonen. Hvordan han kjørte rett på dette vraket uten GPS, er helt utrolig, men det er her ute han har drevet på hele livet, og han kjenner hver formasjon som du kjenner nabolaget ditt.

Pilk og gummimark – ikke agn

Malvin gav klar beskjed: Pilk og gummimark «og ikke noe mat». Med det mente han agn. Vi var tre stykker om bord, og ingen av oss nådde bunnen før snørene stoppet i fisk. Over vraket sto det tett med lyr, som var godt betalt i konkurransen, og som ellers var vanskelig å oppdrive i mengder. På hvert nedslipp var det fisk og gjerne to til tre fisk på samtidig.

15 lyr på 15 minutter

I løpet av 15–20 minutter hadde vi alle fylt kvoten med 15 lyr hver, og Marvin mente at nå fikk det holde, og tøffet bort fra vraket. Selv om vi gjerne ville fiske mer og prøve på andre arter på vraket, var det ikke tid for å spørre om det. Vi skjønte at her hadde vi vært svært heldige som hadde fått være med innerst i «spiskammerset» hans.

 

IMG_7814

 

Under får du et par filmsnutter hvor jeg fisker Lyr:

 

 

Asgeir

 

Velg riktig fiskeutstyr (båtfiske combo med telleverk)

$
0
0

Det er sommer og høysesong for å fiske, og butikkene «bugner» av utstyr for dette. Det er nærmest en jungel av fiskeutstyr og dermed heller ikke så lett for alle å få oversikten, eller velge riktig utstyr som passer best for det fiske som skal bedrives. Jeg har i denne serien tenkt å presentere noen enkle og gode sammensetninger som gjør at du garantert får mye igjen for pengene, og altså utstyr som skal  passe ekstra godt for fiske du skal gjøre i sommer (og resten av året). Utstyret jeg presenterer her er sammensatt av fiskere for fiskere, og er kun med markedets mest kjente merkevarer. Det gjør at du stiller sterkere når det kommer til oppfølging, service og stabilitet fra de viktigste butikkene over hele landet også på lang sikt.

Et godt tips er at når du skal kjøpe et helt nytt utstyr, bør du velge et som passer godt til det fiske du bedriver mest, istedenfor å finne allround løsninger som ikke fungerer særlig godt til noen av delene. Jeg pleier å sammenligne med ski. Det er ikke særlig bra å bruke langrennsski i slalåmbakken eller motsatt. Slik er det med fiskeutstyr også. Et utstyr for tyngre saltvannsfiske egner for eksempel dårlig på lett ørretfiske i ferskvann. Skal du fiske begge steder bør du ha to utstyr (og heller kjøpe noe rimeligere) enn å kjøpe noe midt i mellom som hverken passer til ferskvann eller sjø. Alternativt kjøpe et godt og riktig tilpasset utstyr for det du bedriver mest, og eventuelt ta det samme utstyret med på annet fiske. På den måten får du gode opplevelser på favorittfisket. De gode opplevelsene vil nok gjøre at du ser viktigheten av å ha et godt og tilpasset utstyr til flere fiskeformer etter hvert.

Pakkeløsningene som blir presentert i disse innleggene finnes og kan skaffes i alle sports og fiskeutstyrsforretninger i landet. Det vil si at ikke alle har kapasitet til å ta inn alle varianter, derfor må du beregne 3-4 dagers bestilling/leveringstid før butikken får det inn. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å vente de dagen istedenfor å gå på en alternativ eller mellomløsning som antagelig ikke vil stå til forventningene, bare fordi du har dårlig tid. Disse ferdige sammensatte kombinasjonene er verdt å vente noen dager på for å si det slik.

Båtfiskesett med telleverk

I dag presenterer jeg to forskjellige comboer for deg som fisker i fra båt i fjord og eller på hav. Begge comboene har sneller med telleverk. Telleverket gjør at du enkelt finner ut hvor dypt du fisker, eller hvor dypt du får fisken hvis du er midt i vannlaget. Det å hele tiden komme tilbake til samme dyp der fisken befinner seg er svært viktig. Telleverket er i fot, og det betyr at du deler på 3 for å få antall meter. Det viktigste er uansett å huske tallet der du fanger fisken, dermed er det bare å slippe ned til telleren viser det samme. På den måten fisker du mer effektivt med en snelle med telleverk.

Det første settet er med en Penn 209 LC snelle og med en Abu GT stang. Det følger også med Trilene Big Game 0,61 mm sene til å fylle spolen med. Dette er altså et bra og prisgunstig sett for deg som ikke ønsker å legge alt for mye penger i et slikt båtsett. Comboen er perfekt til vanlig pilkefiske, men du kan selvfølgelig også agnfiske med det. Prisen er kr 1199,- og er satt ned fra kr 1797,-

 

Penn båtfiskesett tellerverk

 

Vil du gå opp et hakk i kvalitet kan jeg anbefale sett nummer to som har en Penn Warfar 20 LW på en nydelig Ugly Stik stang. Her følger det med Berkley Fire Line som gjør at det blir mer følsomt, sterkere og mindre avdrift når du fisker. Dette settet er et perfekt for agnfiske, men du kan selvfølgelig også pilke med det. Prisen er kr 1999,- satt ned fra kr 2967,- som dette utstyret ville ha kostet løst.

 

Penn havfiskesett tellerverk

 

Skitt båt og havfiske!

Asgeir


Finsk sommerfiske

$
0
0

Da tilbringes en liten ukes ferie helt syd i Finland. Været er varmt og stabilt her, og det gjør selvfølgelig at vannet også er flere og tjue grader varmt. Under slike hete forhold skulle enn tro at fiske var tregt, men det er det faktisk ikke. Det er nok langt i fra topp, men allikevel ganske sprekt, spesielt hvis du frister med jigg og annen softbait med mye bevegelse og farge.

 

IMG_3013

 

Det er mengder med fisk i den sjøen her som nærmest er som ferskvann å regne. Vi  fanger lett sørv, mort, abbor, vederbuk og laue fra bryggen. Til min forundring tok til og med sørven å slukte de små jigger vi kastet i fra land denne dagen, det har jeg faktisk ikke opplevd i Norge. Med slike mengder av småfisk betyr det selvfølgelig også at rovfisk som gjedder også trives særdeles godt. En og annen gjørs finns også, men sistnevnte er nok lettest å komme i kontakt med i de mørke timene og litt på dypere vann lengre ute.

 

IMG_2928

 

IMG_2934

 

IMG_2935

 

Vi fisker mest fra trebryggene som stikker ut i sivet fra hver eneste hytte og hus ved vannet. Det er naturligvis enda mer effektivt når en kan fiske i fra båt og flytte seg i fra plass til plass. Uansett om det er fra land eller båt liker jeg best å bruke lett haspelutstyr, og gjerne helt ultra lett hvis det er grunt. Favoritten er å bruke shad jigger på mellom 7 og 20 gram og småvippe dem over områdene der gjeddene finnes. På denne varme årstiden ser det ut som de trives best der hvor det er litt fart i vannet og gjerne utenfor odder, grunner og plasser nær åpent hav.

 

IMG_2939

 

IMG_2948

 

IMG_2961

 

IMG_2969

 

Som du ser av bildene i dagen innlegg her gir gjerne en 3-4 timers tur mange gjedder, og de fleste er mellom 1-5kg store. Det er et utrolig morsom fisk på så lett utstyr. Vanligvis setter vi de fleste gjeddene tilbake, men noen ganger tar vi med oss noen fisker hjem til mat. Jeg er selv ikke så veldig begeistret for gjedde, men Finnene er vant til å bruke denne som mat, og da er det jo bare å levere varene når de spør om fersk fisk, det ser uansett ut som det er nok av dem her.

 

IMG_2985

 

IMG_2996

 

IMG_3000

 

IMG_3009

 

Fiskekort for en uke for en tilreisende voksen er rundt 15 euro, for barn er det gratis.

 

IMG_5049

 

Snart tilbake med mer fiskestoff, jeg har blant annet besøkt en stor spesialbutikk med bare wobblere!

 

IMG_3043

 

Asgeir

Fullføring av fiske tatto

$
0
0

Da er uken kommet for å fullføre prosjekt fiske tatovering. Jeg startet med to dager under nålene i mai, og nå blir det altså denne uken mist to dager til. Når en lager en så omfattende tatovering trenger enn å ta den i flere omganger slik at selve området og kroppen får tatt seg inn igjen. Jeg gleder meg imidlertid til å få den ferdig. Her kan du lese om den første runden hos den verdenskjente Jari Kajaste i Helsinki:

http://www.eu.purefishing.com/blogs/no/asgeir-alvestad/2016/06/01/ny-fiske-tatovering/

 

IMG_3931

 

IMG_3941

 

Selve motivet er altså tre fluefangster jeg er spesielt fornøyd med i fra forrige sesong. En lemonshark på over 2 meter, en gigant permit og verdens raskeste fisk sailfish på flue på et og samme år fortjente en tatovering synes jeg selv. Fruen er nok ikke helt av samme oppfatning, men har hun giftet seg med en fiskegalning må hun vel tåle det synes jeg.

 

IMG_8054

 

DCIM100GOPRO

 

DCIM100GOPRO

 

Videre i motivet nå kommer fluene jeg fanget fiskene på og stang og snellen, samt litt rundt motivet av fiskene. Jari har fått frie tøyler så jeg har ikke helt kontroll på alle detaljer. Jeg tipper allikevel at det skal bli en av de råeste fisketatoveringene som noen gang har sett dagens lys.

Tiden vil vise, jeg kommer tilbake med bilder av ferdig tatovering når det har fått grodd om et par ukers tid.

Asgeir

Wobblerier i Helsinki

$
0
0

Hei, ganske kjapt innpå i dag siden jeg var innom en alle tiders butikk med det treffende navnet Wobbleri. Butikken med fiskeutstyr ligger i Helsinki Finland. Som navnet tilsier er det en butikk som satser stort på wobblere, og jeg vil anslå at 70% av hyllemeterne var satt av til nettopp wobblere i alle varianter. Det er altså nok butikk du må besøke hvis du er på disse kanter, sjelden har jeg sett så mye godt snadder for rovfisken noen sted i verden.

Butikken står i sterk kontrast til de butikken som jeg så ofte besøker på det Norske Vestlandet. Der er det knapt noen wobblere å finne i hyllene. Grunnen er nok aller mest at vi på den Norske vestkyst hverken har noe særlig av abbor, gjedde eller gjørs som de fleste av wobblerne i utgangspunktet er designet for å fiske. Det er allikevel kjent for de fleste dyktige fiskere at wobblere er vel så gode etter sjøørret, ørret, røye, og en mengde saltvannsfisker. Dermed handler det ofte mye om tradisjon og hvor flink du er til å bruke dem også. Der tror jeg Vestlendingene og andre Nordmenn fortsatt har mye å lære.

 

IMG_5220

 

Her borte i Finland derimot er wobbler gjerne det første som blir testet, funker ikke det skal det mye til at noe annet fungerer bedre. Derfor sørger jeg alltid for å fylle bæreposen når jeg får slikt et utvalg som her. Alle har jo hørt om Rappala, men Finland er så mye mere enn det. Faktisk så drukner det kjente Rappala navnet litt her borte, og er på ingen måte dominerende slik enn skulle tro. Det finnes nemlig en rekke andre kjente wobbler merker, og en enda større rekka av småskala hjemmelagde wobblere som selges i butikkene her, og det gjør det jo ekstra gøy for en fiskefrik som meg.

 

IMG_4985

 

Jeg går foreløpig ikke mer i detalj enn dette, men sjekk ut mobilbildene jeg har lagt her og nettsiden til butikken. Er du i Finland er det jo bare å ta turen innom. Timo Mitro vil ta deg i mot, og har førstehåndskunnskap om hva som fungerer til ditt fiske. Han tar også gjerne frem en eske eller to fra bak disken med noen helt unike også, som det bare er produsert et fåtall av, eller kanskje bare en …..

Ps! Må si at mobilbildene mine i dagens innlegg ikke er er helt dekkende for hvor mye som finnes i butikken, men de viser i alle fall noe av det som henger på veggene. Som du ser står det heller ikke dårlig til med utvalget av soft plastic som også er svært populært og effektivt når du jakter på ferskvanns artene her borte.

 

IMG_4971

 

IMG_4972

 

IMG_4974

 

IMG_4975

 

IMG_4979

 

IMG_4980

 

IMG_4981

 

IMG_4982

 

IMG_4983

 

IMG_4986

 

IMG_4988

 

første testen bestått

første testen bestått

Asgeir

Tatovering utsatt

$
0
0

Til info!

Da ble det en bomtur for meg. Jari hadde dessverre blitt syk (influensa) sa da blir omgang to med tatovering utsatt noen uker. Det er jo slik som skjer, men den som venter lenge venter ofte på noe godt, eller i den duren. Kommer tilbake når vi er på gang igjen.

 

IMG_3931

 

Asgeir

En uke ferie så messetid

$
0
0

Hei,

Da kan en vel godt si at sommeren er på hell og en ganske hektisk jobbetid står for tur. Heldigvis handler mye av jobben min også om fiske og i alle fall fiskeutstyr. Nå er det tur for å vise neste års nyheter for butikker og innkjøpere slik at de kan plukke ut det de vil ha i sortimentet for 2017. Det hele begynner med lukkede messer for de forskjellige kjedene, og så tar vi turen rundt til de forskjellige butikkene som fører fiskeutstyr i Norge.

 

bare en av mange 2017 nyheter

bare en av mange 2017 nyheter

 

Den siste uken har jeg imidlertid fått satt av til litt kvalitetstid med familien. Fiskefruen (kona) er fra Finland, og da tar vi selvfølgelig flere turer dit hvert år. Jeg prøver å begrense det til to, mens fruen og barna gjerne tar flere turer dit hvert år. Fruen har etter hvert blitt et svært kjent navn i hjemlandet hvor hun er modell og har Finlands mest populære blogg. Hun har også gjort mange TV opptredener i hjemlandet det siste året. Spesielt i en serie hvor hun viser trening og zalsa/zumba som hun selvfølgelig er svært opptatt av. Hun har mye oppdrag i Finland, men vi prøver også å få det til slik at barna blir med på så mye som mulig slik at de får treffe øvrig familie der borte. Heldigvis prater begge barna flytene Finsk, og det er vi svært glade for nå.

 

Fiskefruen er profilert over det ganske land, her i en butikk i Porvoo

Fiskefruen er profilert over det ganske land, her i en butikk i Porvoo

 

Aino synes det er litt rart å se mamma over alt

Aino synes det er litt rart å se mamma over alt

 

Vi er jo også litt stolte at mamma er så populær i hjemlandet

Vi er jo også litt stolte at mamma er så populær i hjemlandet

 

selv om det er tiden på hytta og rundt bålet som huskes best når vi kommer hjem

selv om det er tiden på hytta og rundt bålet som huskes best når vi kommer hjem

 

Den siste uken har derfor blitt avsatt i de tusen sjøers land. Heldigvis holder vi til helt ved kysten ved byen Kotka, og har dermed god tilgang til fiske. Så langt inne i Finskeviken er sjøen nærmest helt ferskt, så dermed blir jo fiske der etter også. Egentlig ganske greit for meg, siden det naturlig nok har en tendens til å bli i overvekt mye saltvannsfiske hjemme i Lillesand. Når foreldrene hennes i tillegg har som Finner flest en «stuga» på en øy helt nede ved sjøen, er det gjerne der vi tilbringer sommerdagene. Helt perfekt for meg selvfølgelig, som da får fisket i fra brygge eller båt mens de prater om sitt og gjerne tar sauna i timesvis. Ja, både familiemedlemmer og barna blir selvfølgelig med å fisker innimellom. Alle koser seg disse sommerdagene.

 

Finsk nattmat, grillet småsild

Finsk nattmat, grillet småsild

 

Eller Olli sine selv fangede og sprøstekte abborer

Eller Olli sine selv fangede og sprøstekte abborer

 

Aino liker best sukkererter

Aino liker best sukkererter

 

Temperaturen i Finskebukten er rundt 20-22 grader, så fiske blir deretter. Jeg fisker lett og gjerne etter gjedde og abbor. Men meter gjerne etter hvitfisk som sørv, mort, flire, brasme, laue og annet som kommer inn rundt bryggene når jeg forer litt. Dette er jo et avslappende og artig fiske barna gjerne blir med på. Ellers har eldstemann Olli (9) fått iveren og teften for fiske igjen, og blitt en reser til å kaste med haspelen. Han har helt på egenhånd fanger flere gjedder og abborer. Fiske er jo som mye annet ekstra gøy når du behersker det og lykkes. Han har egentlig fisket mye siden han ble født, og har sikkert fått en overdose eller to. Nå ser det imidlertid altså ut som om han selv synes fiske er artig, og ber meg stadig om å ta en tur ut med stanga. Jeg er vel ikke den vanskeligste å be ut på en fisketur for å si det slik….

 

Tradisjonelt meite fra land

Tradisjonelt meite fra land

 

Det har altså vært en fin uke i Finland, men nå begynner hverdagen med jobb og skole. Høsten er imidlertid en fin tid for fiske også. Jeg skal se om jeg får lurt inn noe målrettet fiske utover høsten innimellom all jobbing. Dessuten må jeg tilbake til Finland i løpet av en måned eller to for å få gjort tatoveringen som ikke ble noe av i uken som gikk. Dessverre ble tatovøren Jari Kajaste syk, og da måtte vi bare utsette den jobben noen uker, men det er jo som kjent ingen hast.

 

IMG_5340

 

Ha en fin høst, snart innpå igjen!

Asgeir

Maretarium Kotka (Finland)

$
0
0

Hei,

Bare innpå med litt info og mobilbilder for dere som tilfeldigvis skal østover. Da kan jeg nemlig anbefale å ta turen innom byen Kotka i Finland, og besøke akvariet der. Det er et lite men spennende senter med fokus på ferskvannsfisk. Det finnes nær 70 forskjellige arter, samt litt amfibier.

 

tydelig mange russiske gjester

tydelig mange russiske gjester

 

Hovedattraksjonen er nok den digre tanken i senterets midtre del som går over flere etasjer. Her finnes mange av de større fiskene unntatt gjedde (gjedde finner du i flere andre tanker). Du kan blant annet se store kanadarøyer og stør. Det ene støren er til og med en albinofisk. Kl 15 00 hver dag mates fisken i den store tanken, gjerne med at en dykker hånd forer dem, da blir det selvfølgelig ekstra liv å røre der.

 

den store tanken midt i senteret

den store tanken midt i senteret

 

Ved ankomst får du en liste du kan krysse av fiskene du ser på. Ellers er det mange aktiviteter for voksene og barn. En liten suvenirsjappe er det også. Her kan du lese mer om maretariumet: Vhttp://www.maretarium.fi/fi/?lang=en

 

fikk tilbud om å kle oss ut som fisk, vet ikke helt hvilken arter men ...

fikk tilbud om å kle oss ut som fisk, vet ikke helt hvilken arter men …

 

artig hadde vi det i alle fall

artig hadde vi det i alle fall

 

ellers en mengde med mindre og større akvarium, dammer og tanker

ellers en mengde med mindre og større akvarium, dammer og tanker

 

her litt karpefisker

her litt karpefisker

 

den store tanken sett fra inngangspartiet

den store tanken sett fra inngangspartiet

 

mengder med microarter også representert, her grundling som også finnes helt sør i Norge

mengder med microarter også representert, her grundling som også finnes helt sør i Norge

 

ser ut som ålen er en av de få artene som går sammen med gjedda

ser ut som ålen er en av de få artene som går sammen med gjedda

 

gjedde heter hauki på Finsk og er en svært populær sportsfisk

gjedde heter hauki på Finsk og er en svært populær sportsfisk

 

fiskene blir matet kl 15 00

fiskene blir matet kl 15 00

 

artig å se fiskene bli håndmatet i den store tanken

artig å se fiskene bli håndmatet i den store tanken

 

 

canadarøye som også finnes i noen vann i Norge

canadarøye som også finnes i noen vann i Norge

 

i shopen finner du blant annet en bok med 100 gjeddeoppskrifter

i shopen finner du blant annet en bok med 100 gjeddeoppskrifter

 

eller mange plakater, her med gjeddas mange fargenøyanser

eller mange plakater, her med gjeddas mange fargenøyanser

 

her en poster med Skandinavias laksefisker

her en poster med Skandinavias laksefisker

 

her kan du krysse av artene du ser i maretariumet

her kan du krysse av artene du ser i maretariumet

 

Til slutt en liten amatørvideo jeg fant på nettet:

 

 

Asgeir

Asgeir & Asgeir på krepsing i Asker

$
0
0

Hei, i dag kommer en liten sak litt på siden av sportsfiske, men allikevel ganske nært når det kommer til opplevelser, og ikke minst det å bruke naturen til rekreasjon og litt fangst. Ferskvannskrepsing er noe jeg har hatt lyst til veldig lenge, og når Asgeir Wien tilbyde meg en helaften var jeg ikke sen om å si ja til det. Asgeir Wien er formann i fiskeutvalget i Asker JFF, og dermed også forvalter og oppsynsmann i kanskje Norges beste krepseområdet i indre Asker. Vannet vi fisket i denne kvelden heter store Sandungen. Det er en tidligere drikkevannskilde som nå er frigjort for fiske og fangst. Området er mye brukt sommer som vinter til turbruk, men er overrakende idyllisk og rolig til å ligge så nær stor Oslo synes i alle fall jeg.

 

IMG_3160

 

IMG_3163

 

Jeg har som sagt ingen erfaring med krepsing, så jeg her var jeg bare med som læregutt. Min navnebror Asgeir har imidlertid hadde alt på stell og har drevet med dette lenge. Vi begynte kjapt med å tenne bål og agne teiner i 20 tiden på kvelden. Krepsefiske er normalt best på natten, derfor bruker vi helst de mørkeste timene på dette når krepsen altså kryper mest. Det er vanligvis to måter å fange kreps på. Den ene er med teiner, den andre er å sett ut pinner med agn. Teinene står og fisker passivt, mens du fanger dem med hånd eller med en liten hov når de lokkes frem og står å spiser på agnet du har stukket fast unner pinnen.

 

IMG_3183

 

IMG_3197

 

Vi begynte altså med å ro ut teinene og satte de fleste ganske nærme land på 1-3 meters dyp. Etter dette satt vi oss rundt bålet for å koke noen kreps Asgeir hadde fanget et par dager tidligere. Siden det var jobb dagen etter og dermed litt begrenset tid, var det genialt å kunne smake på delikatessen mens teinene sto ute. Asgeir satte i gang en stor gryte med vann, salt og dill og fikk satt krepsen på kok. Ferskvannskreps skal kun koke i om lag 10 minutter. På den tiden fikk vi også spikket noen enkle pinner og satt ut noen agn i området hvor vi hadde slått leir. Denne dagen gikk det i agn i form av ferskvannsfisken brasme, kylling og falunkorv. Dette agnet ble altså plassert både i teinene, og under små pinner på grunt vann.

 

IMG_3224

 

IMG_3232

 

IMG_3284

 

IMG_3304

 

Da var det bare å sitte og vente mens solen forsvant ned over åskammen og en flott halvmåne stod opp. Den lille vinden begynte å løye i samme øyeblikk, og det er perfekt når enn etter hvert skal vade rundt og sjekke agnene som står under pinnen. Asgeir rigget opp en nydelig forrett i form av tapas, men dessverre måtte vi la den beste drikken ligge siden vi begge måtte kjøre bil senere på natten. Krepsen lå like snart ferdig og svalte seg i egen kraft, det var snart tid for hovedretten.

 

IMG_3244

 

IMG_3251

 

IMG_3275

 

Nyfanget Norsk ferskvannskreps skuffet ikke, for å si det slik. Asgeir hadde tydeligvis den perfekte oppskriften. Lyder av smatting og slurping gikk nok langt utover vannet i det vi satte til livs en etter en kreps. Det var helt fantastisk å sitte ved bålet og se utover vannet og samtidig «maule» noe av det beste norsk fauna kan tilby av mat, og det mens nye kreps krøp i fellene like utenfor.

 

IMG_3276

 

IMG_3368

 

IMG_3377

 

Det gikk imidlertid ikke mer enn en times tid før vi satte på hodelyktene og begynte å ta oss en runde for å sjekke agnet som stor fast under pinnene. Jo da, allerede ved første stod det en, og så stod det tre stykker. Det var stor sett kreps å se ved hvert agn. Krepsen vippet vi opp med en liten hov eller bare ved å ta dem over ryggen. Mesteparten var imidlertid under minstemålet på 9,5 cm men det var også en god del over. Det å gå fra pinne til pinne å sjekke var selvfølgelig en fin og spennende opplevelse i min stil, og egentlig ganske nært det nattfiske etter flatfisk som jeg driver mye med ellers. Også på krepsefiske gjelder det altså å være venn med natten.

 

IMG_3332

 

IMG_3346

 

IMG_3345

 

Så kom etter hvert tiden hvor teinene skulle sjekkes. De hadde kun fått stått i to tre timer, men det fikk holde. Vi var i første omgang ikke ute etter å skaffe mye mat, men for å få oppleve selve krepsefiske. Det skulle imidlertid vise seg at det var bra med kreps i de fleste teinene, og det altså etter kort tids fiske. Asgeir forteller at vannet er helt unikt og produserer enormt bra med kreps. Fiskeforeningen ønsker å ha et kontrollert uttak i forhold til bestanden, og det har de lykkes godt med. Her er det altså ingen kortsiktig fare for ut fisking slik som tilfellet er rundt om mange andre steder i Norge.

 

IMG_3406

 

IMG_3399

 

IMG_3188

 

Bøtten ble bra full av kreps og vi pakket sakene for hjemreise allerede en time over midnatt. Vanligvis forsetter slike krepselag helt til morgenkvisten, men vi måtte tilbake for å få litt søvn før neste dags jobb som ventet. Uansett for meg var denne kvelden en unik og særdeles flott opplevelse jeg ikke vil glemme. En flott stemning, god mat, fangst og god selskap er aldri feil. Krepsing er en fantastisk aktivitet for alle aldersgrupper, og du kan gjerne ta med hele storfamilien på en gang hvis du vil. Dette gjør jeg gjerne igjen en annen gang. Takk til Asgeir Wien for et fantastisk flott kveld!

 

IMG_3234

 

Asgeir


Produktklar for 2017 sesongen

$
0
0

Da er vi i Pure Fishing (verdens største fiskeutstyrsleverandør) klar for å presentere neste års nyheter fra merkevarene Abu Garcia, Berkley, Fenwick, Hodgman, Sebile, Mitchell, Penn, Shakespeare, Spiderwire, Greys og Hardy. Vi begynner med å vise forhandlerne (fiskeutstyrsbutikkene) varene nå på en større messe på Exporama Hellerudsletta denne uken. Etter hvert besøker vi også de viktigste butikkene slik at de får satt opp en bestilling som gjerne leveres kommende vår (2017).

 

IMG_3518

 

For deg som forbruker og fisker er altså ikke disse produktene jeg viser i dagens innlegg tilgjengelig i butikkene før rundt påsketider neste år. Det er imidlertid noen større spesialbutikker som får noen utvalgte ting på denne siden av nyttår. Det vil si at er det noe som frister veldig, kan det kanskje leveres allerede til jul. Skulle noe du ser her være av spesiell interesse, så ta kontakt med din lokale fiskeutstyrsbutikken og hør når de kan leveres. Mange fisker jo like mye hele året, og da prøver vi også å være leveringsdyktige i den kalde årstiden.

 

IMG_3506

 

Som du ser har vi mye nytt i mange av merkevarene, og i tillegg har vi også et helt nytt merkevare som heter Hodgman. Hodgman er et amerikansk merke som lager vadere og bekleding for fiskeren helt siden 1838. Altså et ærverdig og anerkjent merke som kan sine saker. De nyeste vaderne har hatt stor suksess det siste årene i USA, og nå lanseres de altså i Europa. Jeg er spesielt begeistret for det nye sålesystemet som gjør at du raskt kan skifte fra pigger til gummi eller filt på et par sekunder, avhengig av hvilket underlag du fisker på.

 

IMG_3413

 

Ellers har jeg ikke lyst til å røpe alt for mye siden det enda er mye igjen av 2016 fisesesongen, men bildene under viser noen «teasere» på hva du har i vente fra verdens største utstyrsleverandør i sesongen som kommer. Bare å glede seg …

 

1400519_Abu_Garcia_Revo_MGXtreme_Low_Profile_2017_alt3-vert

 

ny multisnelle

ny multisnelle

 

nye haspelsneller

nye haspelsneller Abu

 

nytt verktøy i fra Penn

nytt verktøy i fra Penn

 

nye giganter fra Svartzonker

nye giganter fra Svartzonker

 

frosker fra Sebile

frosker fra Sebile

 

nytt verktøy i fra Berkley

nytt verktøy i fra Berkley

 

nye sneller i fra Penn

nye sneller i fra Penn

 

nye havstenger i fra Penn

nye havstenger i fra Penn

 

Nye kveiteshad i fra Svartzonker

Nye kveiteshad i fra Svartzonker

 

mer kveitejigg

mer kveitejigg

 

Ny ondusspoon fra Sebile

Ny ondusspoon fra Sebile

 

Ny smugler transportstang fra Hardy

ny smugler transportstang fra Hardy

 

ny glassfiber fluestang med sintrix teknologi fra Hardy

ny glassfiber fluestang med sintrix teknologi fra Hardy

 

ny bekledning i fra Hodgeman

ny bekledning i fra Hodgeman

 

mange nye fluesnører i fra Engelske Greys

mange nye fluesnører i fra Engelske Greys

 

nye vadesko med utskiftbar såler fra Hodgman

nye vadesko med utskiftbar såler fra Hodgman

 

ny multiline i fra Spdere (best nye line på efftex)

ny multiline i fra Spdere (best nye line på efftex)

 

en nydelig ny fortuna fra Hardy

en nydelig ny fortuna fra Hardy

 

og en fantastisk lettvekter

og en fantastisk lettvekter

 

ASR ingen over ingen ved siden når du trenger flere snører på samme snelle

ASR ingen over ingen ved siden når du trenger flere snører på samme snelle

 

ny (gammel) marquis håndlagd i england

ny (gammel) marquis håndlagd i england

 

mye nytt på seneller også fra Greys

mye nytt på seneller også fra Greys

 

 

Vi prates!

Asgeir

20 years for Pure Fishing Norway

$
0
0

At this moment I have worked for Pure Fishing for 20 years. Before that I was the head of the sports fishing department in one of Norway’s best outdoor store, Jakt & Friluft in Arendal. In 1996 I got the opportunity to join the team of one of the biggest sports fishing suppliers in the world. I then thought that it could be a fantastic experience to be a traveling salesman for a few years.

 

0C3W9883

 

 

Now 20 years later I am still here! Pure Fishing and their brands have over the years gone through big changes. I started to work for Tom Bedell (Berkley) and now we are part of an enormous company called Newell Brands. Luckily there is still room for a fishing idiot like me. The combination of Strong Brands, independent responsibility, new challenges, and fantastic colleagues makes me want to stay for a few more years, hopefully!

 

AAEAAQAAAAAAAADKAAAAJDg4MjIxYmY2LThhMmEtNDZlYy1hZjAxLTk2NDA5ODk1NzQwMA

 

Asgeir

Seien perfekt for høstfiske (Asgeirs fiskeskole)

$
0
0

Seien kan du fiske hele året langs hele vår kyst. Høsten er imidlertid den tiden på året hvor de riktig store havgående individene kommer nær kysten. Denne årstiden er derfor den aller beste for å fange denne særdeles spreke stimfisken.

Seien er vel den nest mest kjente – og mest fiskede – fisken langs norskekysten etter torsken. Som sportsfisk er seien svært attraktiv. Den tar hardt og kjemper godt. Ettersom seien ofte går i stim, kan det være litt av et eventyr å fiske og fylle stampene. Seien kan bli stor, og det å kjøre en storsei på stang og sportsfiskeutstyr er noe av det morsomste du kan gjøre som sportsfisker på sjøen.

 

røst Barry 065

 

 

Fakta om sei

 

Utbredelse

Sei (Pollachius virens) er en fisk i torskefamilien. Norsk sei finnes langs hele norskekysten. Foruten norskekysten er det sei i Nord-Atlanteren rundt Island, Færøyene og Canada.

 

Kjennetegn

Seien har en kraftig og muskuløs kropp. Munnen er terminal og med svakt underbitt. Seien ligner på lyr, men har rett sidelinje, som er nesten helt hvit, mens resten av fiskehuden er mørkere. Ungfisker har en liten skjeggtråd.

 

Biologi

Nordsjøseien har sine gyteområder i nordsjøen mellom Shetland og Norge. Larvene og småfiskene vandrer og fraktes med strømmen inn mot kysten. Her vokser den opp i kystog fjordområdene i sine tre første leveår. Deretter vandrer mange av de større seiene ut i Nordsjøen igjen, hvor de gyter. Gytetiden er i februar–mars. Sei kan bli 20–30 år. Småsei går ofte i tette konsentrasjoner og lever ute i de frie vannmassene (pelagisk), mens større individer jager under stimene eller alene nærmere bunnen.

 

Føde

Seien spiser krill, rauåte og annen småfisk.

 

Varianter

Norsk bestand av sei deles gjerne inn i nordsjøsei (i sør og vest) og nordøstarktisk sei (i nord). Men det er samme fisk, bare med forskjellige gyteområder.

 

Størrelse

Maksimal størrelse regnes for å være 120 cm i lengde og over 20 kg.

  • Norsk rekord (fra Villmarksliv): 22,70 kg, Thor-Magnus Lekang, Saltstraumen, 30.

november 1995. På flue  14,865 Niklaus Bauer, Sverige, Værøy 26.08.2004

 

røst Barry 086

 

Utstyrsvalg til seifiske

Utstyr til båtfiske

Skal du prøve deg på storseien fra båt, kan det være lurt å ha en stang med kraftig rygg, men med litt lengde. Ofte bruker man pilk med opphengere eller store shad som beveges opp og ned i vannlagene for å treffe jaktende sei. En 8 fots stang rundt 30–40 pund (300– 400 gram slukvekt) er utmerket. Seien vil ha mye bevegelse på lokkemiddelet, og en lang stang kombinert med en snelle med stor utveksling blir det riktige valget. Når mindre sei går i stim, vil et mer allroundutstyr 15–40 pund (150–400 grams slukvekt) være greit, og en kortere stang gir mer løft, men mindre bevegelse. Hovedline

på 0,32 mm Fireline kombineres med en lang fortom slik at opphengerne spres godt. Gummimark og opphengerfluer fungerer best på seien. Fargene grønn, svart og blå er favorittfargene, men flere andre fungerer bra. Velg krokstørrelse ut fra seiens størrelse. Det forekommer noe agnfiske etter sei, og da vil en lengre, myk stang fungere best slik at du lett ser nappene.

 

Utstyr fra land

Når du fisker fra land etter sei, fisker du ofte høyt i vannet med medium tunge sluker som gir lange kast. Et typisk eksempel er sildesluk som gir lite luftmotstand. En opphenger er lurt å bruke ettersom

seien ofte står i stim. En slukstang på 9–10 fot opp til 40 g slukvekt og medium stor snelle med 0,20 mm Fireline fungerer best.

 

0C3W9951

 

Seiens livssyklus

Den norske seibestanden deles som nevnt opp nordsjøsei i sør og vest og nordøstarktisk sei i nord.

Nordsjøsei

Nordsjøseien gyter i et større område fra vest for Shetland til havområdene mellom Shetland og Vestlandet i Norge. Fiskelarvene og ynglene fraktes med havstrømmene inn til kysten av Norge. Her har de sine oppvekstområder de tre første leveårene før de vandrer ut igjen til disse havområdene hvor de gyter. Nordsjøseien er utgangspunktet for et tradisjonelt seifiske på Vestlandet og Trøndelag.

 

Nordøstarktisk sei

Den andre varianten av sei er nordøstarktisk sei. Den gyter flere steder i havet utenfor Nord-Vestlandet, Trøndelag og Nordland. På samme måte blir fiskelarvene og yngelen fraktet med havstrømmene inn til kysten nordover, hvor fisken har sine oppvekstområder. Seiens vandringer gjennom året Seien gyter i februar–mars og er mest tallrik og aktiv langs kysten i sommermånedene. Seifisket har derfor tradisjonelt vært konsentrert om sommeren og høsten. De største eksemplarene er mest tallrike ved kysten utover høstmånedene. Sommer- og høstfiske i Midt-Norge Seien er tallrik langs hele kysten vår, men ettersom både nordsjøseien og nordøstarktisk sei overlapper hverandre langs Nordvestlandet, Møre og Trøndelag, er det naturlig nok spesielt gode bestander av sei nettopp her året rundt. Sommerstid og utover høsten trekker seien nærmere land enn ellers. Dette vises også i sterke mattradisjoner i regionen med sei som hovedingrediens i en rekke matretter med saltfiskball, gammelsalta sei og lignende. Ellers er Saltstraumen i Nordland vel kjent som et godt sted for sportsfiskere, ikke minst når det gjelder sei.

 

røst-Barry-035-300x208

 

Både i stim og alene

Mindre fisk, såkalt småsei (ofte kalt pale, kod eller mort), lever ute i de frie vannmassene (pelagisk) og jager ofte i tette konsentrasjoner. Større individer jager enten i mindre antall eller alene og beveger seg nærmere bunnen. Av og til finnes disse også under stimer av småsei.

 

Føde

De mindre fiskene spiser mest rauåte, krill og andre krepsdyr som lever pelagisk, mens de større fiskene jakter på mindre fisk som brisling, sild, kolmule og hyseyngel.

 

Historie og betydning

Seien er en god matfisk med utpreget fiskesmak. Stekt sei med løk er en klassiker. Da torskefisket ble liggende med brukket rygg på grunn av overfiske, ble behovet for fisk delvis dekket av sei (og av hyse, lyr og pigghå), ikke minst det britiske behovet for fisk i nasjonalretten «fish and chips». Sei har også blitt tørket som både tørrfisk og saltfisk nordpå. Langs hele kysten, men særlig langs Møre- og Trøndelagkysten ble spesielle retter av sei både hverdagskost og festmat. Sei er mye brukt i fiskeball og som blandaball og saltfiskball, som nærmest er nasjonalrett på Møre og i Trøndelag. Likeså

er tradisjonen med gammalsalta sei, hvor seien modner i saltlake over tid. Alle rettene bygger på foredlingsmåter for fiskemat i tiden før kjøleskap ble oppfunnet. Alt er basert på vikingenes produksjon av tørrfisk (både torsk og sei). Torsken var viktigst, men også sei ble benyttet. Til alle tider har «torsk vært gull og sei sølv» – seien har rett og slett levd et liv i skyggen av torsken. Det fiskes over 300 000 tonn sei i året i norsk farvann, mens torsk til sammenligning er på rundt 400 000 tonn. Sei er den nest mest betydelige fisken her.

 

IMG_3045

 

Sei som sportsfisk

Seien er vel den norske fisken som kommer nærmest tunfisk når det gjelder styrke og utholdenhet. De store seiene går ofte i stim – eller i alle fall i tette konsentrasjoner – og vandrer over større områder i jakten på mat. De angriper og tar hardt og gir en skikkelig fight. Seien er en fantastisk sportsfisk! Den er også kjent for de store stimene med småfisk, som ofte kan være et problem for sportsfiskeren fordi hver krok blir okkupert av småsei. Men under flaket med småsei jakter ofte større fisk. Småseien er en sommerglede. Fra august og utover høsten trekker dessuten storseien inn mot kysten. Da blir den tilgjengelig også for oss med småbåter. Storseien kommer først til banker og grunner ute i havet, men siger etter hvert helt inn i de mange fjordene langs kysten. Å fiske småsei sommerstid er ganske utbredt, og fersk småsei med nypotet og en liten rømmeklatt er sommersnadder på middagsbordet!

 

IMG_1109

 

Malstrømmens mystikk

Saltstraumen er et velkjent naturfenomen med et rikt fiskeliv. En rekke fiskearter kan fiskes i og ved Saltstraumen, men mest kjent er kanskje seifisket. Sei er en fisk som liker strøm og fart og er derfor naturlig tallrik her, noe en rekke sportsfiskere fra både inn- og utland har oppdaget. Å kjøre stor og usedvanlig sterk sei i strømmen er en herlig opplevelse.

 

Saltstaumen – verdens sterkeste tidevannsstrøm

Saltstraumen er en av landets største naturattraksjoner. Det er rett og slett verdens sterkeste tidevannsstrøm. Den ligger mellom Knaplundøya og Straumøya i Bodø kommune i Nordland og forbinder Ytre Saltenfjord med Skjerstadfjorden. Straumen blir til når tidevannet fyller Skjerstadfjorden. Straumen er 3 km lang og på det smaleste bare 150 m bred. Hastigheten på strømmen er omtrent 22 knop (40 km/t). Fartøyer kan passere Saltstraumen i ca. 2 timer etter hver flo og fjære. Under nippflo passerer større vannmasser gjennom Saltstraumen enn gjennom Norges største elver i flomtiden: I løpet av ca. 6 timer presses 372 millioner kubikkmeter sjøvann gjennom en

150 meter bred og 31 meter dyp passasje.

Moskenesstraumen

Minst like kjent i verden er Moskenesstraumen i Lofoten, ikke minst fordi den har dannet grunnlaget

for Edgar Allan Poes skumle korthistorie «A descent into the maelstrom» og er kjent fra Jules Vernes En verdensomseiling under havet. Den fanatiske hvalfanger-kapteinen Ahab snakker også om den i storverket Moby Dick av Herman Melville. Hjemlige diktere som Petter Dass har også skrevet om Moskenesstraumen. Moskenesstraumen er kjent som en av de kraftigste havstrømmene i verden. I europeisk litteratur om geografiske emner fra 1600- og 1700-tallet ble det påstått at strømmen gikk inn i en underjordisk tunnel mellom Norskehavet og Bottenviken. Malstrømmer tiltrekker seg fisk

Malstrømmer som disse maner fram mye mystikk, slik mange andre mektige naturfenomener gjør. Sikkert er det i alle fall at nettopp strømmen tiltrekker seg fisk generelt, og den raske seien kanskje spesielt. Strømmen fører med seg store mengder mat og næringsstoffer og er derfor et perfekt sted for seien å beite.

 

røst-Barry-098-1024x827

 

De beste fiskeplassene

Seien flytter seg ofte, slik at der det var mye fisk en dag, kan det være tomt neste dag. Seien følger maten og er svært mobil, i tillegg styrer tidevannssyklusen når seien er mest aktiv.

 

Nær land

Sei kan fiskes fra land. Spesielt mindre sei, gjerne i stim, sveiper innom plasser ytterst på odder og nes. Også der det er dypt, som ved kaianlegg og lignende, kan det fanges mye sei når stimene kommer. Seien nærmer seg gjerne land i ly av mørket. Timene rundt skumring og i grålysningen

er derfor ofte gode fiskeperioder, særlig hvis det også klaffer med høyvann.

 

IMG_5487

 

Grunner ute i havet

Den sikreste fiskeplassen for sei er på toppen av grunner ute i havet. Disse finner du nedtegnet på gode sjøkart eller på GPS-en din. Seibankene er ofte også tilholdssted for annen fisk. Seigrunnene er gjerne godt kjent i lokalsamfunnene, nettopp fordi det oftest er generelt mye fisk rundt disse grunnene. Du finner dem på gode sjøkart. Let opp grunner langt til havs og fisk over disse. Allerede på ekkoloddet ser du at det er fisk her. Har du fått én sei, får du garantert flere hvis du er rask med å få snøret ut igjen.

 

IMG_5490

 

I tidevannsstrømmer og dyprenner

Ellers finner du sei i tidevannsstrømmer i fjorder overalt i Norge. Saltstraumen er naturligvis den mest kjente av disse og selve kremstedet for seifiske. Det finnes flere steder hvor tidevannet sørger for fart i vannet gjennom sund og fjorder hvor seien finner næring, og hvor den kan finnes i store konsentrasjoner. Let opp slike steder på kart og spør lokale fiskere. Til tider kan imidlertid seien gå dypere og befinne seg ganske nær bunnen i dyprenner. Også variasjoner i det daglige strømskiftet ved flo og fjære er vanlig. Ofte er fisket best med fart i vannet mellom fjære sjø og flo. Slik fisker du sei fra båt Seien biter gjerne på lokkemiddel i fart og trigges av mye bevegelse opp og ned i vannlaget. Den har et svært godt utviklet syn og sidelinje, slik at den lett oppdager byttedyr i vannet.

 

Viktig å være der seien er

Seien beveger seg mye i vannet. Båt er derfor en stor fordel slik at man kan forflytte seg raskt og jakte aktivt på seien. Et godt ekkolodd vil også vise deg hvor fisken står. Da kan du konsentrere fisket i dette området. En snelle med telleverk vil også være til god nytte. Siden seien lever ute i de frie vannmassene (pelagisk) og kan stå på alle slags dyp, kan det lønne seg å ha god avstand mellom opphengerne for å fiske så bredt som mulig i vannlaget.

 

Farger og vibrasjoner

Farger som grønn, blå og svart har vist seg å være spesielt effektive på seien, antagelig fordi disse er lett å se i vannet. Ofte vil mørke farger gi en god silhuett nedenfra og opp mot en lysere overflate. I tillegg til at seien påvirkes av farger og kontraster, vil den lett og på lang avstand kunne føle vibrasjoner fra en pilk eller en opphenger med sidelinjen.

 

produktbilder barry 047

 

Smal, blå eller grønn pilk

Raske, smale pilker fungerer best på seien. Det gjelder å komme til det rette dypet raskt og effektivt. Fargene sølv, blå og grønn er favorittfargene på pilken. Velg gjerne forskjellig farge på pilken og opphengerne, da vil du raskt se hvilken farge seien foretrekker den aktuelle dagen. Tyngden på pilken må du variere alt etter hvor dypt du fisker, og hvor mye avdrift det er. Vanligvis vil en lett pilk fiske best, men du risikerer altså at den ikke når ned raskt nok til fisken.

 

IMG_5103

 

Shad er effektivt

Skal du fiske selektivt etter stor sei, vil en stor, enkel shad fungere best. Shaden kan

gjerne være opp mot 30–40 cm og 400–500 gram tung til de største eksemplarene. En shad av samme type som brukes til kveite, fungerer bra. Bruk stor fart på shaden opp og ned i vannlagene og gjør tidvis stopp underveis. Når seien tar, er det ofte et kraftig napp, og du må gjerne gjøre tilslaget med en gang. Finner du seien i et spesielt vannlag eller dyp, er det bare å sikte seg inn på det samme området igjen, det er helt sikkert flere store eksemplarer på samme sted.

 

Opphengere mest effektive

Mindre sei går i tette konsentrasjoner (nesten i stim), og når du har truffet på dem, er opphengere det klart mest effektive lokkemiddelet. Småsei jakter rauåte, fiskelarver, yngel og krepsdyr pelagisk.

Tradisjonell gummimark er dermed svært effektivt. Under stimen jager ofte større individer, og disse spiser også små fisk. En pilk i enden av snøret er et godt tips.

 

produktbilder barry 037

 

Fiskelignende flue

Seien er ikke særlig kresen på fluevalget. Igjen er det fargene svart, blå og grønn med innslag av sølv og flash som lokker seien best. Seien spiser mye små fisk, og derfor velger de fleste fiskeimitasjoner, for eksempel ulike typer streamere, dognoblere eller decivere.

 

Poppere og jerkbait

Hvis seien jager helt oppe i vannlagene kan det være ekstra gøy å bruke lokkemidler som imiterer flyktende eller skadde byttefisker. Poppere er wobblere som sveivers rykkvis og raskt inn i overflaten slik at vannet spruter. Det er selvfølgelig ekstra spennende når storseien går løs på dem helt i overflaten. Jerkbait er store leppeløse wobblere som går under overflaten. De imiterer ofte litt større byttefisk som du fisker inn på en ujevn måte slik at de får en ekstra lokkende gange. På begge disse metodene kaster du gjerne med en kraftig og kort haspelutrustning.

 

Agn og opphengerfluer

Gummimark og opphengerfluer pleier å være effektivt på seifiske. I perioder kan imidlertid også seien være småspist og vanskelig, og da kan agnsild eller en bit av den hvite buken til makrell være bra agn. Andre ganger kan den beite utelukkende i små krepsdyr som siles ut i gjellene. Da kan

den være ekstra vanskelig å lure på stang og snelle. I disse tilfellene kan opphengerflue som ligner krepsdyr, virke godt.

 

Kraftig fortom for stor sei

En kraftig fortom på fra 0,9 til 1,2 mm må til hvis det skulle gå på to–tre store sei samtidig, og det er ikke uvanlig. Flere storsei som kjemper i hver sin retning, kan fort rive av for tynn og dårlig sene. Likeså er det godt å ha en god havfiskestang og snelle som tåler å kjøre stor og hardt kjempende fisk.

 

produktbilder barry 045

 

Slik fisker du sei fra land

Sildesluk og fiskeimitasjoner

Seien spiser ofte små fisk eller åte, så derfor vil det være lurt å bruke sildesluk som gir gode kastelengder og ligner på det seien beiter på. Opphengerne kan du variere med fluer, gummimark eller små, ferdige hekler med sabiki-kroker hvis den er småspist. Fluefiskeren vil oftest ha best resultat med små fiskeimitasjoner med litt blink i. Flash eller sølv som blinker, lokker seien fra lang avstand. Svart og blått gir også god silhuett nedenfra i mørket og kan godt kombineres med glitter.

 

Opphengere foran sluken

Akkurat som med makrellen går seien oftest i stim. Det gjelder å stå på og fiske effektivt når du først finner stimen. Bruk gjerne flere opphengere foran sluken hvis du kaster med slukstang.

 

To fluer og synkesnøre

Fluefiskeren kan godt ha på to fluer på fortommen. Biter én sei, hogger raskt flere på. Når fisken(e) er landet, gjelder det å legge ut neste kast på mest mulig samme sted og dyp for å finne igjen stimen.

Siden seien er pelagisk og vandrer mye i vannlagene, vil det være viktig å fiske av områdene fra bunnen nesten helt opp til overflaten på en sikksakkmåte. Fluefiskeren er da avhengig av å bruke synkesnøre for effektivt å komme litt dypere ned.

 

Her ser du en liten film hvor vi fisker sei:

 

 

Asgeir (foto Barry O Clarke og Asgeir)

1/10 Fiske Foto Utfordring FB (Fishing Photo Challenge)

$
0
0

En av de mange utfordringene på FB for tiden er å dele sine 10 beste fiskefangster/opplevelser. Det gjør jeg selvfølgelig selv om mange har sett bildene før. Siden ikke alle følger med i den kanalen får du de samme topp 10 opplevelsene mine her på bloggen også;

 

Håkjerringen fra 20 juli 2013. 4,49m lang og 2,66m rundt magen. 1099,25kg

Håkjerringen fra 20 juli 2013. 4,49m lang og 2,66m rundt magen. 1099,25kg

 

1/10 Fiske Foto Utfordring FB (Fishing Photo Challenge). Jeg har som mange andre blitt utfordret til å legge ut mine topp 10 fisker, blant annet av Geir Sivertzen, Kim Rasmussen og Dag Røberg. Nummer 1. og øverst på min liste troner håkjerringen jeg fanget i 2013. For oss sportsfiskere er det en ting som er viktigere enn alt annet, og det er størrelsen på fisken vi fanger (hvis ikke lyver vi). Håkjerringen på bilde var 4,49 meter lang og anslått vekt (ut fra en anerkjent formel) tilsvarer 1099,25kg. Det er den største fisken som vi vet om er fanget på stang i Norge, og i Europa noen sinne. Den er også helt i toppsjiktet totalt i verden også. Fisken ble tatt på agn etter flere dagers satsing sammen med John  Olav Florø-Larsen, og den bet på 700 meters dyp i Nedstrandsfjorden (Rogaland). Nyere forskning viser at den kan være så mye som 400-500 år gammel. Fisken har jeg for sikkerhetsskyld tatovert på høyre legg. Mer info om denne fangsten finner du selvfølgelig på bloggen min omtrent her: http://www.eu.purefishing.com/blogs/no/asgeir-alvestad/2013/07/23/fakta-og-bilder-fra-rekord-haien/

 

 

Asgeir

2/10 Fiske Foto Utfordring FB (Fishing Photo Challenge)

$
0
0

En av de mange utfordringene på FB for tiden er å dele sine 10 beste fiskefangster/opplevelser. Det gjør jeg selvfølgelig selv om mange har sett bildene før. Siden ikke alle følger med i den kanalen får du de samme topp 10 opplevelsene mine her på bloggen også;

 

De 4 fiskene som inngår i en super grand slam. ov tarpon-permit-snook og bonefish

De 4 fiskene som inngår i en super grand slam. ov tarpon-permit-snook og bonefish

 

Jeg har som mange andre blitt utfordret til å legge ut mine topp 10 fisker, blant annet av Geir Sivertzen, Kim Rasmussen og Dag Røberg. Som nummer 2. (og godt oppe på pallen) blir det min «Super Grand Slam» i fra Cuba. En Super Grand Slam er en utmerkelse du får når du fanger fire av de råeste fiskene i verden nær land med fluestang. Etter min mening er fluefiske i tropiske strøk det råeste og beste du kan oppleve som sportsfisker. Det er som å være i en drøm du ikke vil våkne i fra. Den ultimate utfordringen i disse farvannene er å fange de fire mest ettertraktede formel 1. fiskene på en og samme dag. Fiskene heter bonefish, tarpon, snook og permit. Klarer du tre av dem på en dag kalles det «Grand Slam» klarer du alle fire er det en «Super Grand Slam». I 2011 fikk jeg endelig lurt alle fire på en dag etter 10 år med tropisk fiske. På den tiden var det kun et 60 talls fiskere i verden som hadde klart en «Super Grand Slam» og fått den godkjent av I.G.F..A. Saltvannsfluefiske er utrolig populært i store deler av verden, og det å være på denne eksklusive SGS listen er en drøm jeg nesten ikke trodde var mulig som ung fluefisker i fra Norge. Denne begivenhetsrike dagen har jeg for sikkerhets skyld tatovert på høyre underarm. Her kan du lese mer om tropisk fluefiske: http://www.eu.purefishing.com/blogs/no/asgeir-alvestad/2015/12/30/asgeirs-fiskeskole-tropisk-fluefiske/

 

og beviset fra IGFA

og beviset fra IGFA

 

Asgeir (ps de 4 fiskene som er avbildet i innlegget her er ikke del av min SGS men viser de 4 artene som inngår).

Viewing all 1110 articles
Browse latest View live